Asociatia Magistratilor din Romania a trimis o nota CSM in care semnala ca procedura de alegere a propunerii pentru functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie este viciata in conditiile. "presedintele si vicepresedintele CSM sunt suspendati de drept din functiile pe care le ocupa", sustine AMR.
Judecatoarea Florica Bejinaru, presedintele CSM, a informat membrii Sectiei pentru judecatori in ceea ce privestecontinutul notelor AMR.
Comunicarea AMR
De asemenea, AMR a dat publicitatii tot joi, 25 februarie 2010, urmatorul document:
“Asociatia Magistratilor din Romania (A.M.R.) aduce la cunostinta persoanelor interesate faptul ca, la data de 22 ianuarie 2010 a inregistrat pe rolul Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie recursul declarat de A.M.R., in temeiul prevederilor art.29 alin.(7) din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicata, impotriva urmatoarelor hotarari ale Plenului C.S.M.:
1. Hotararea Plenului C.S.M. nr.1 din 11 ianuarie 2010, prin care, incepand cu data de 12 ianuarie 2010, doamna Florica Bejinariu, judecator la Tribunalul Mehedinti, a fost aleasa in functia de presedinte al CSM, pentru un mandat de un an.
2. Hotararea Plenului C.S.M. nr.2 din 11 ianuarie 2010, prin care, incepand cu data de 12 ianuarie 2010, doamna Gratiana Daniela Petronela Isac, procuror la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost aleasa in functia de vicepresedinte al CSM, pentru un mandat de un an.
Cele doua hotarari atacate cu recurs fac parte din categoria hotararilor privind cariera si drepturile judecatorilor, in sensul prevederilor art.29 alin.(5) din Legea nr.317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si pot fi atacate cu recurs de orice persoana interesata la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit art.29 alin.(7) din aceeasi lege, iar „recursul suspenda executarea hotararii Consiliului Superior al Magistraturii”, potrivit art.29 alin.(8) din aceeasi lege.
250 Modele Fise de Post
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Fise distractive pentru gradinita
Intrucat recursul se judeca de Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie devin incidente prevederile dreptului comun in materia contenciosului administrativ reprezentat de Legea nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, care, prin art.20 alin.(2) dispune expres in sensul ca „recursul suspenda executarea si se judeca de urgenta”.
Potrivit dispozitiilor prezentate, suntem in prezenta unei suspendari legale obligatorii ce opereaza in privinta hotararilor Plenului C.S.M. atacate cu recurs, suspendare a executarii ce intervine ope legis, prin simplul act procedural al inregistrari cererii de recurs la instanta competenta.
Astfel, pentru a opera suspendarea executarii celor doua hotarari atacate, nu este necesara si nici macar posibila legal existenta vreunei confirmari din partea unui organ administrativ sau din partea instantei de judecata, atata timp cat masura suspendarii este prevazuta de dispozitii imperative ale legii.
Pe cale de consecinta, incepand cu data de 22 ianuarie 2010, cand a fost inregistrat pe rolul Sectiei de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie recursul declarat de AMR impotriva celor doua hotarari si pana la solutionarea irevocabila a litigiului, actele indeplinite de persoanele care au fost alese in functia de presedinte si vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii prin hotararile Plenului atacate cu recurs sunt lovite de nulitate absoluta ca urmare a faptului ca raporturile de functie nascute in baza hotararilor respective sunt suspendate ope legis in baza textelor mentionate anterior.”
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri