Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Atentie: Efectele dreptului de retentie
Dreptul de retentie este consacrat de art. 2495-2499 Cod civil si este definit ca dreptul celui care este dator sa remita sau sa restituie un bun, de a-l retine atat timp cat creditorul nu il despagubeste pentru cheltuielile necesare si utile pe care le-a facut pentru acel bun ori pentru prejudiciile pe care bunul i le-a cauzat.
Principalul efect il reprezinta facultatea pe care creditorul retentor o are de a retine bunul pana la achitarea integrala a creantei sale. Prin acest efect, dreptul de retentie este o garantie pentru realizarea creantei retentorului.
Titularul dreptului de retentie este un simplu detentor precar, nu poate folosi bunul grevat si nu poate sa-si insuseasca fructele acestuia. Poate culege fructele, dreptul de retentie intanzindu-se si asupra acestora, dar trebuie sa le predea proprietarului odata cu bunul.
Un alt efect se refera la opozabilitatea fata de terti. Expresie a naturii juridice speciale, dreptul de retentie, spre deosebire de celelalte privilegii si garantii, nu necesita indeplinirea niciunei formalitati de publicitate pentru a putea fi opozabil tertilor. Cu toate acestea, cel care exercita un drept de retentie nu se poate opune urmaririi silite pornite de un alt creditor, insa are dreptul de a participa la distribuirea pretului bunului, in conditiile legii.
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%... vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz? vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Data aparitiei: 17 Iunie 2014
Votati articolul "Atentie: Efectele dreptului de retentie": Rating: Nota: 5 din 5 din 1 voturi