Regimul matrimonial inceteaza, de regula, prin constatarea nulitatii, anularea, desfacerea sau incetarea casatoriei. In unele situatii, atunci cand doi oameni se despart, sunt nevoiti sa iti imparta nu doar bunurile acumulate pe durata casniciei, ci si datoriile comune.
Problematica datoriilor comune ale sotilor este reglementata prin Art. 351 din Codul civil, unde este precizat si faptul ca sotii raspund cu bunurile comune pentru aceste datorii.
Afla mai multe detalii din Ghidul "Enciclopedia Juridica" de AICI ...click pentru detalii si comenzi<<
Exemple de datorii comune ale sotilor:
• obligatiile nascute in legatura cu conservarea, administrarea sau dobandirea bunurilor comune;
• obligatiile pe care le-au contractat impreuna;
• obligatiile asumate de oricare dintre soti pentru acoperirea cheltuielilor obisnuite ale casatoriei;
• repararea prejudiciului cauzat prin insusirea, de catre unul dintre soti, a bunurilor apartinand unui tert, in masura in care, prin aceasta, au sporit bunurile comune ale sotilor.
...vezi si Ce bunuri sunt considerate bunuri comune ale sotilor<<<
Asadar, la data partajului se va tine cont de aportul sotilor, de cheltuielile casatoriei, dar si de datoriile comune.
In masura in care obligatiile comune nu au fost acoperite prin urmarirea bunurilor comune, sotii raspund solidar, cu bunurile proprii. In acest caz, cel care a platit datoria comuna se subroga in drepturile creditorului pentru ceea ce a suportat peste cota-parte ce i-ar reveni din comunitate daca lichidarea s-ar face la data platii datoriei.
Sotul care a platit datoria comuna are un drept de retentie asupra bunurilor celuilalt sot pana la acoperirea integrala a creantelor pe care acesta i le datoreaza.
Important! Bunurile comune nu pot fi urmarite de creditorii personali ai unuia dintre soti, insa creditorul personal al unuia dintre soti poate cere partajul bunurilor comune, in masura in care acest lucru este necesar pentru acoperirea creantei sale, dar numai dupa urmarirea bunurilor proprii ale sotului debitor (art. 353 Cod civil). Bunurile astfel impartite devin bunuri proprii.