Potrivit Codului insolventei, administratorul trimite o notificare tuturor creditorilor gasiti in evidentele contabile are debitorului, iar in urma notificarii creditorii se inscriu la masa credala.
Asta nu inseamna ca in cazul in care un creditor este omis de la notificare si afla pe alte cai spre deschiderea procedurii insolventei asupra debitorului sau nu se poate inscrie la masa credala daca se incadreaza in termen, dimpotriva. Si creditorii care nu au fost notificati sunt repusi in termen si pot formula cereri de inscriere la masa credala preluand procedura in stadiul in care se afla in momentul inscrierii lor la masa credala.
Toate creantele vor fi supuse procedurii de verificare prevazuta de lege (exceptie fac creantele constatate prin titluri executorii si creantele bugetare ce rezulta dintr-un titlu executoriu necontestat in termenele prevazute de lege).
Toate creantele prezentate pentru a fi admise si inregistrate la grefa tribunalului vor fi prezumate valabile si corecte daca nu sunt contestate de debitor, administratorul judiciar sau creditori.
Administratorul judiciar procedeaza de indata la verificarea fiecarei cereri, si a documentelor depuse, si efectueaza o cercetare amanuntita pentru a stabili legitimitatea, valoarea exacta si prioritatea fiecarei creante.
Creantele vor fi inscrise in tabelul preliminar si tabelul definitiv in ordinea rangului de preferinta (chirografare, garantate, cu prioritati, sub conditie, nescadente).
Dupa deschiderea procedurii insolventei se suspenda termenul de prescriptie pentru toate creantele creditorilor si nici o penalitate sau dobanda nu se poate adauga creantelor dupa deschiderea procedurii insolventei.
In cazul in care creditorul a reusit sa-si inscrie creanta in tabelul creditorilor, trebuie sa astepte ca in temeiul rangului creantei sale si a ordinii de preferinta, sa-i fie achitata creanta, daca bineinteles, mai exista activ al debitorului si nu a fost deja consumat pentru a acoperi creantele cu rang superior.
Creditorul titular al unei creante garantate cu ipoteca, gaj sau alta garantie reala mobiliara ori drept de retentie de orice fel poate solicita judecatorului-sindic ridicarea suspendarii prevazute de lege cu privire la creanta sa si valorificarea imediata cu respectarea cerintelor legale.
Creditorul care a formulat si caruia i s-a admis total sau partial o cerere de inregistrare a creantei sale pe tabelele de creanta, are dreptul de a:
- participa si vota in adunarea creditorilor;
- de a fi desemnat membru al comitetului creditorilor;
- de a participa la distributiile de fonduri din reorganizarea sau din lichidarea averii debitorului;
- de a fi informat sau notificat cu privire la desfasurarea procedurilor reglementate de lege.
Daca creditorul are o creanta garantata atunci are sanse mult mai mari sa si-o recupereze, aceasta avand rang superior creantelor chirografarilor, iar aici intervine prevederea creditorului la incheierea relatiilor contractuale anterioare cu debitorul, daca a inclus sau nu o garantie.
Autor: cons. Jur. Ana-Maria Borz
Sursa: Buletinul Informativ "Recuperarea debitelor"
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O societate doreste sa angajeze o persoana care are atat cetatenie romana, cat si moldoveana, care sa lucreze in regim de telemunca de la domiciliul sau din Republica Moldova. Firma are sediul in Romania, nu are punct de lucru in Republica Moldova. In baza acordului de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Republica Moldova, inteleg ca pentru perioada de pana la 183 de zile taxele si impozitele se retin si vireaza in Romania. Avand in vedere ca se vor depasi cele 183 de zile, ne puteti...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: S.C. are salariati care obtin diurna in urma deplasarilor. Aceasta este de 150 lei /zi cu parte diurna deductibila care nu se introduce in statul de salarii ct.625 si parte diurna nedeductibila care se impoziteaza cu cas, cass, impozit si cam, care este inclusa in statul de salarii. ct.4282. Ce valoare se trece In declaratia 112, la anexa E, venit neimpozabil - delegare: - partea de diurna deductibila sau cea nedeductibila la care se aplica taxele?; - cu ce document se poate verifica daca au...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ne explicati la ce se refera acea perioada de 3 luni specificata la art. 148 alin. 2 si alin. 3 din Codul muncii? Angajatorul poate sa efectueze o programare de concediu de odihna colectiva in luna august si alta in luna decembrie?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<