Ioana Muntean, purtatoarea de cuvant a Guvernului, a anuntat aprobarea Ordonantei de Urgenta prin care se abroga acea prevedere din Legea pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, potrivit careia aparatorii sunt scutiti de raspundere penala in cazul in care isi sfatuiesc clientii sa comita infractiuni. Respectiva prevedere era supranumita „prevederea Buda (n.n. Daniel Buda este presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor)” referitoare la impunitatea avocatilor.
„Este vorba despre amendamentul adoptat in cadrul dezbaterilor parlamentare cu privire la Legea nr. 270/2010 privind modificarea si completarea legii pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care viza modificarea articolului 37 prin instituirea unui alineat nou, avand ca obiect instituirea unei cauze de nepedepsire referitoare la exercitarea profesiei de avocat”, a anuntat Ioana Muntean.
Unul dintre cei mai vehementi contestatari ai impunitatii avocatilor a fost chiar ... Daniel Buda, cel care a avut initiativa introducerii ei. "Data fiind tevatura publica iscata, nu vreau să cream probleme de imagine, la Bruxelles, pentru Romania, ca stat", si-a explicat deputatul Buda schimbarea de atitudine.
Presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor sustine faptul ca el a sprijinit in prima instanta introducerea articolului referitor la impunitatea avocatilor, dar ca nu a fost ideea lui.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Ne ajutati, va rog, cu o informatie referitoare la efectuarea de ore suplimentare in timpul unei delegatii? De exemplu, un angajat calatoreste Duminica cu avionul. Orele petrecute in aeroport, orele de zbor: pot fi inregistrate ca fiind ore suplimentare?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<