Decanul Baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu, a propus Comisiei numite prin Hotararea 446/29.11.2008 a Consiliului Uniunii Nationala a Barourilor din Romania, constituita in scopul elaborarii modificarilor la Statutul profesiei de avocat, in temeiul art II alin 1 din Legea 270/2010, urmatoarele:
- Ca la art 155-14 din modificarile la Statutul profesiei de avocat sa se introduca urmatorul continut: "sumele necesare pentru plata onorariilor sau dupa caz a remuneratiilor pentru asistenta judiciara, sa se vireze direct de catre Ministerul Justitiei, lunar, intr-un cont distinct, deschis de fiecare barou".
"Aceasta prevedere este necesara deoarece sistemul actual de alocare a fondurilor pentru plata onorariilor pentru asistenta judiciara acordata se face prin virament bancar prin intermediul ordonatorilor secundari de credite", a considerat domnul Ilie Iordachescu.
In zilele de 28-29 ianuarie 2011 au avut loc lucrarile Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
Intre subiectele abordate de cei prezenti s-au numarat: conlucrarea dintre autoritatile implicate in aplicarea modificarilor aduse Legii nr. 51/1995, combaterea exercitarii fara drept a profesiei de avocat, cooperarea dintre Consiliul Superior al Magistraturii si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, prin Institutul National al Magistraturii si Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor cu privire la formarea profesionala continua in perspectiva aplicarii celor 4 noi Coduri, promovarea eticii si deontologiei profesionale cu respectarea dreptului partilor la aparari complete prin avocat astfel cum se prevede in art. 24 din Constitutie, promovarea si aplicarea Legii medierii fara distorsionarea dreptului partilor la alegerea avocatului si la asistenta prin avocat in proces, perfectionarea programelor de formare profesionala initiala in toate profesiile.
Au fost de asemenea analizate consecintele Programului privind stabilirea volumului optim de activitate al instantelor precum si necesitatea identificarii unor solutii tehnice care sa permita accesarea sistemului informatic Ecris IV de catre avocati.
S-a afirmat interesul tuturor celor prezenti la sedinta cu privire la permanentizarea intr-o forma institutionala a conlucrarii dintre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte si dintre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si profesiile juridice aflate in coordonarea Ministerului Justitiei (notari publici, executori judecatoresti), pe de alta parte.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<