Decanul Baroului Bucuresti, Ilie Iordachescu, a propus Comisiei numite prin Hotararea 446/29.11.2008 a Consiliului Uniunii Nationala a Barourilor din Romania, constituita in scopul elaborarii modificarilor la Statutul profesiei de avocat, in temeiul art II alin 1 din Legea 270/2010, urmatoarele:
- Ca la art 155-14 din modificarile la Statutul profesiei de avocat sa se introduca urmatorul continut: "sumele necesare pentru plata onorariilor sau dupa caz a remuneratiilor pentru asistenta judiciara, sa se vireze direct de catre Ministerul Justitiei, lunar, intr-un cont distinct, deschis de fiecare barou".
"Aceasta prevedere este necesara deoarece sistemul actual de alocare a fondurilor pentru plata onorariilor pentru asistenta judiciara acordata se face prin virament bancar prin intermediul ordonatorilor secundari de credite", a considerat domnul Ilie Iordachescu.
In zilele de 28-29 ianuarie 2011 au avut loc lucrarile Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.
Intre subiectele abordate de cei prezenti s-au numarat: conlucrarea dintre autoritatile implicate in aplicarea modificarilor aduse Legii nr. 51/1995, combaterea exercitarii fara drept a profesiei de avocat, cooperarea dintre Consiliul Superior al Magistraturii si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, prin Institutul National al Magistraturii si Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor cu privire la formarea profesionala continua in perspectiva aplicarii celor 4 noi Coduri, promovarea eticii si deontologiei profesionale cu respectarea dreptului partilor la aparari complete prin avocat astfel cum se prevede in art. 24 din Constitutie, promovarea si aplicarea Legii medierii fara distorsionarea dreptului partilor la alegerea avocatului si la asistenta prin avocat in proces, perfectionarea programelor de formare profesionala initiala in toate profesiile.
Au fost de asemenea analizate consecintele Programului privind stabilirea volumului optim de activitate al instantelor precum si necesitatea identificarii unor solutii tehnice care sa permita accesarea sistemului informatic Ecris IV de catre avocati.
S-a afirmat interesul tuturor celor prezenti la sedinta cu privire la permanentizarea intr-o forma institutionala a conlucrarii dintre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte si dintre Uniunea Nationala a Barourilor din Romania si profesiile juridice aflate in coordonarea Ministerului Justitiei (notari publici, executori judecatoresti), pe de alta parte.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea situatie: la depunerea dosarului de recuperare a concediilor medicale avem lipsa 2 medicale pierdute. Ca solutionare, vrem sa stim, daca cele doua medicale vor fi duse in copie la medicul emitent si completate de acesta cu ,,Duplicat,,, parafa si semnatura, putem depune dosarul pentru recuperare fara a intampina probleme?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem urmatoarea speta: Asupra venitului salarial unui angajat exista 4 decizii de executare silita. Toate cele 4 titluri executorii sunt dispuse de catre executori judecatoresti si reprezinta credite bancare. Credit 1= sold de retinut 1000 lei Credit 2= sold de retinut 5000 lei Credit 3 = sold de retinut 7000 lei Credit 4= sold de retinut 8000 lei Va rugam sa ne spuneti care este varianta corecta de calcul a retinerilor din salariu. 1.In cazul in care exista doua sau mai multe titluri executorii...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<