Biletul la ordin este un instrument de plata care joaca un rol important in comertul si tranzactiile financiare. De asemenea, acesta poate fi utilizat si ca un mijloc de credit sau ca o garantie in cadrul unui contract.
Biletul la ordin este un instrument financiar, care permite o tranzactie de plata intre doua parti, respectiv emitentul (debitorul) si beneficiarul (creditorul). Acesta este considerat o forma de titlu de credit, avand valabilitate juridica similara cu a unui cec.
Cu alte cuvinte, biletul la ordin este o promisiune de plata directa si neconditionata. Asadar, emitentul se angajeaza sa plateasca suma specificata pe document, fara nicio alta conditie, conform termenilor conveniti. Acesta poate fi tranzactionat intre parti si, in functie de circumstantele specifice, poate fi transferat catre alte persoane prin semnatura beneficiarului (cesiune).
Biletul la ordin este emis de catre o persoana (emitent), care se obliga sa plateasca o suma de bani beneficiarului. Emitentul poate fi o persoana fizica sau o persoana juridica.
Ce este si ce avantaje majore va aduce Consilier Ghid complet de Salarizare Revisal si Contributii sociale Consilier Ghid complet de Salarizare Revisal si Contributii sociale este o lucrare online disponibila pe platforma www rsonline ro actualizata permanent care va ofera solutii complete strict la obiect cu temeiuri legale studii de...
Oferta Speciala
valabila 48h
Persoana care are dreptul de a incasa suma mentionata in biletul la ordin se numeste beneficiar. Acesta este de obicei creditorul care a acordat creditul sau a efectuat livrarea bunurilor sau serviciilor.
Acestea sunt cele doua parti importante ale biletului la ordin. Conform art. 104 din Legea nr 58/1934, un bilet la ordin contine:
- denumirea de bilet la ordin exprimata in limba romana
- promisiunea neconditionata de a plati o suma determinata
- data scadentei
- locul platii
- numele/denumirea aceluia caruia sau la ordinul caruia plata trebuie facuta
- data si locul emiterii
- semnatura emitentului, respectiv semnatura olografa a persoanei fizice avand calitatea de emitent sau, dupa caz, a reprezentantului legal ori a imputernicitului emitentului, persoana fizica, persoana juridica sau entitate care utilizeaza astfel de instrumente
- numele emitentului, respectiv numele si prenumele, in clar, ale persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitatii care se obliga. In cazul in care numele emitentului depaseste spatiul alocat pe titlu, se vor inscrie pe biletul la ordin primele caractere din numele si prenumele, respectiv din denumirea emitentului, in limita spatiului special alocat, fara ca prin aceasta sa se atraga nulitatea biletului la ordin
- codul emitentului, respectiv un numar unic de identificare preluat din documentele de identificare sau de inregistrare ale emitentului
Biletul la ordin original este biletul la ordin emis pe suport hartie, purtand semnatura olografa. Imaginea biletului la ordin original reprezinta copia electronica a biletului la ordin original.
Titlul comercial care nu are unul din elementele mentionate nu va fi considerat bilet la ordin, in afara cazurilor urmatoare:
- in lipsa indicatiilor specifice, locul emisiunii biletului la ordin va fi considerat loc de plata si, implicit, loc al domiciliului emitentului
- biletul la ordin care nu indica unde a fost emis se considera semnat in locul aratat langa numele emitentului
- biletul la ordin a carui scadenta nu este afisata este considerat platibil la vedere
Pentru o garantie in plus, beneficiarul poate solicita avalizarea biletului la ordin. Mai exact, o persoana fizica sau juridica (avalist) va garanta indeplinirea obligatiilor asumate de catre unul dintre semnatarii respectivului bilet. In conditiile in care biletul la ordin nu este platit de emitent, beneficiarul poate solicita executarea silita a avalistului.
Biletul la ordin se utilizeaza des in practica bancara. In momentul in care o companie contracteaza un imprumut trebuie sa garanteze respectarea contractului prin emiterea unui bilet la ordine in alb. Asdtfel, inscrisul este pasatrat ca garantie pentru plata sumelor imprumutate si a dobanzii aferente creditului.
In ceea ce priveste relatiile comerciale, acest aspect se intalneste rar. In astfel de situatii se prefera utilizarea unui bilet la ordin completat.
Utilizarea unui bilet la ordin implica mai multe etape, care asigura atat validitatea acestuia, cat si protectia drepturilor partilor implicate.
Eliberarea unui bilet la ordin
Biletele la ordin reprezinta unele dintre cele mai populare documente utilizate in contabilitatea primara a unei firme. Acestea se obtin de la bancile folosite de persoana juridica, fiind eliberate clientilor persoane fizice si societatilor comerciale.
Eliberarea unui bilet la ordin are nevoie de un raport juridic intre cele doua parti. Acest aspect va face procesul mult mai usor.
Incasarea unui bilet la ordin
Dupa eliberarea biletului la ordin, intervin institutiile bancare la care emitentul si beneficiarul instrumentului de plata au cont.
In acest sens, emitentul va depune biletul la ordin la banca unde are deschis contul si va solicita sa-l remita beneficiarului prin intermediul bancii sale. Pentru mai multa siguranta, emitentul poate solicita bancii beneficiarului sa-i elibereze biletul la ordin doar dupa ce va face dovada expedierii bunurilor.
Astfel, la data scadenta, beneficiarul va trebui sa prezinte biletul la ordin bancii sale pentru a remite spre incasare emitentului.
Completarea biletului la ordin
Biletul la ordin trebuie sa contina datele de identificare ale platitorului si ale beneficiarului, data si locul emiterii, locul platii, suma tranzactiei, numarul de cont din care se va efectua plata si numarul unde vor intra banii. Pe langa toate acestea, semnatura si stampila emitentului nu trebuie sa lipseasca.
Daca biletul la ordin va fi avalizat, inscrisul economic va include numele avalistului, semnatura acestuia si denumirea partii in favoarea caruia este avalizat.
Pentru a fi acceptat la plata, biletul la ordin trebuie sa respecte urmatoarele aspecte:
- in corpul textului se folosesc majuscule, insa la sume se pot folosi si litere mici
- completarea biletului la ordin se face cu pix sau stilou negru/albastru
- spatiul alocat fiecarei rubrici nu trebuie depasit
- mentiunile inscrise pe biletul de ordin nu se sterg sau modifica
- rubricile marcate cu * sunt obligatorii
- biletul la ordin devine nul daca este indoit sau patat
Anularea unui bilet la ordin
Emitentul poate anula un bilet la ordin printr-un proces-verbal depus la banca. Posesorul biletului la ordin este obligat sa solicite anularea in conditiile in care biletul este deteriorat, pierdut sau furat.
De asemenea, posesorul trebuie sa adreseze o cerere instantei de judecata de pe raza localitatii unde se va face plata. Instanta va anula seria respectiva si va publica hotararea judecatoreasca in Monitorul Oficial.
Utilizarea corecta a biletului la ordin presupune respectarea termenelor stabilite, o evidenta clara a obligatiilor de plata si, in unele cazuri, utilizarea girarii pentru transferul drepturilor.
Tranzactii comerciale
Biletul la ordin este utilizat frecvent in tranzactiile comerciale pentru a reglementa platile intre firme sau intre persoane fizice si juridice. In mod obisnuit, acest instrument financiar este folosit pentru a amana plata sau pentru a asigura o plata intr-un termen stabilit.
In cadrul unui contract de vanzare-cumparare, un furnizor poate emite un bilet la ordin pentru a garanta ca plata va fi efectuata intr-un anumit termen, chiar daca bunul sau serviciul a fost deja livrat. Acest lucru ofera furnizorului o siguranta mai mare ca va fi platit si poate chiar sa imbunatateasca relatiile comerciale prin stabilirea unor conditii clare de plata.
Tranzactiile internationale
Biletul la ordin este acceptat si reglementat in multe jurisdictii, fiind un instrument sigur in tranzactiile internationale. Acesta poate fi folosit pentru a asigura plata intre entitati situate in diferite tari. In comertul international, biletul la ordin poate fi un mod eficient de a proteja interesele ambelor parti implicate.
O firma din Romania care vinde echipamente unei firme din Germania poate solicita plata prin bilet la ordin. Acest lucru asigura ca plata va fi efectuata intr-un termen determinat, iar in caz de neplata, creditorul poate sa utilizeze biletul la ordin pentru a incepere procedura de recuperare a creantei.
Legislatia care reglementeaza biletul la ordin in Romania se regaseste in principal in Legea nr. 58/1934 privind cambia si biletul la ordin, care reglementeaza instrumentele de plata de tip bilet la ordin si cambie. Aceasta constituie baza legala pentru utilizarea biletului la ordin in tranzactiile comerciale.
In plus, mai sunt relevante urmatoarele acte legislative:
- Codul Civil al Romaniei (Legea nr. 287/2009) - Codul Civil reglementeaza aspecte generale ale drepturilor si obligatiilor legale ale partilor implicate in tranzactiile financiare, inclusiv in cazul biletului la ordin. De exemplu, aspecte precum termenii de plata, procedurile de transfer al drepturilor, si regulile de executare a obligatiilor pot fi reglementate de Codul Civil.
- Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa - Aceasta lege reglementeaza procedurile de insolventa si faliment, in cadrul carora biletul la ordin poate fi un instrument util in recuperarea creantelor in caz de faliment sau insolventa a debitorului.
- Codul de Procedura Civila (Legea nr. 134/2010) - In cazul in care biletul la ordin nu este platit la termen, acest cod reglementeaza procedurile de executare silita, inclusiv atunci cand biletul la ordin este folosit ca un titlu executoriu pentru recuperarea datoriilor.
- Regulamentele bancare si normele Bancii Nationale a Romaniei (BNR) - Acestea stabilesc reglementarile privind utilizarea instrumentelor de plata si in special a biletelor la ordin in contextul tranzactiilor bancare si al transferurilor de fonduri.