CCR (Curtea Constitutionala a Romaniei) a constatat miercuri, 28 februarie, ca sintagma "aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani", cuprinsa in Legea referitoare securitatea nationala, este neconstitutionala. Motivul il reprezinta precizand modul de redactare din care rezulta ca se poate circumscrie unei amenintari la adresa securitatii nationale orice fapta/actiune, cu sau fara conotatie penala, care afecteaza un drept sau o libertate fundamentala.
Consecinta, arata Curtea, este folosirea, in toate aceste cazuri, a mijloacelor intruzive care presupun restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale ale persoanei, printre care interceptarea si inregistrarea comunicatiilor electronice.
Potrivit unui comunicat al CCR transmis Agerpres, Plenul Curtii a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 3, articolului 10, articolului 11 si articolului 13 din Legea numarul 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, in forma anterioara modificarii prin Legea numarul 255/2013, precum si a dispozitiilor articolului 13 din acelasi act normativ, in forma in vigoare.
Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca sintagma "aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani" cuprinsa in art. 3 lit.f) din Legea nr.51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei este neconstitutionala.
In sursa citata mai sus se precizeaza ca dispozitiile articolului 3 litera f) Legea numarul 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, in forma anterioara modificarii prin Legea nr.255/2013, au urmatorul cuprins: "Constituie amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei urmatoarele: f)subminarea, sabotajul sau orice alte actiuni care au ca scop inlaturarea prin forta a institutiilor democratice ale statului ori care aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani sau pot aduce atingere capacitatii de aparare ori altor asemenea interese ale tarii, precum si actele de distrugere, degradare ori aducere in stare de neintrebuintare a structurilor necesare bunei desfasurari a vietii social-economice sau apararii nationale".
In argumentarea solutiei de admitere pronuntate, Curtea a retinut ca, pornind de la jurisprudenta constanta a Curtii Europene a Drepturilor Omului, potrivit careia orice ingerinta in drepturile si libertatile persoanei trebuie sa fie "prevazuta de lege", cerinta care nu se limiteaza doar la stabilirea unui anumit temei legal in dreptul intern, ci vizeaza calitatea legii, care trebuie sa fie accesibila, clara si previzibila, Curtea a analizat in ce masura sintagma "aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani" din cuprinsul articolului 3 litera f) din Legea numarul 51/1991 intruneste conditiile de claritate si previzibilitate.
Cartea Verde a Contabilitatii
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Compuneri perfecte pentru clasele III-IV
"Curtea a constatat ca legiuitorul trebuie sa realizeze o distinctie intre faptele care aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor si care pot fi calificate drept chestiuni ce tin de dreptul penal, cu consecinta incidentei mijloacelor de drept penal si procesual penal, pe de o parte, si acele fapte care sunt indreptate impotriva drepturilor si libertatilor unei colectivitati/comunitati (de rasa, origine etnica, religie, etc), care, prin numarul de indivizi care ii apartin, determina amploarea faptelor indreptate impotriva acesteia, putand reprezenta o amenintare la adresa securitatii nationale, pe de alta parte", se mai mentioneaza in comunicat.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei de judecata care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Curtii de Apel Oradea - Sectia penala si pentru cauze cu minori. Argumentele retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri