Solicit ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, sa nu mai impuna Consiliului Superior al Magistraturii teme de pe agenda publica a Executivului, a declarat deputatul Alina Gorghiu, presedinte al Comisiei juridice a PNL.
"In scrisoarea deschisa, adresata CSM, ministrul Justitiei cere Consiliului sa-si revizuiasca punctul de vedere in legatura cu proiectul de modificare a Constitutiei, inaintat de Traian Basescu si vorbeste despre faptul ca documentul trimis Curtii Constitutionale, cu respectivul punct de vedere, „nu poate intra in memoria institutionala ca document emis de CSM”.(...) Ii reamintesc ministrului Predoiu ca este, de drept, membru al CSM si primeste in aceasta calitate o indemnizatie deloc neglijabila. In consecinta, nimic nu l-a impiedicat sa participe la sedinta in care au fost discutate obiectiile la proiectul de revizuire a Constitutiei si sa isi sustina acolo punctul de vedere.
In loc sa acuze CSM de „imixtiune in jocurile politice”, ministrul Predoiu ar trebui sa explice mai degraba de ce a trimis aceasta scrisoare deschisa, in calitate de membru al Guvernului. Imixtiune inseamna sa ceara CSM ce sa adopte si cum sa voteze: "propun de asemenea dezbaterea in cadrul CSM a unui proiect de comunicat prin care sa se informeze opinia publica in legatura cu faptul ca documentul transmis CCR ... si comunicatul ulterior transmis nu reprezinta vointa CSM, ci doar opinii personale ale unor membri si au fost emise fara consultarea si informarea tuturor membrilor CSM”. (...)
Mi-as permite chiar o sugestie: poate mai constructiv ar fi fost ca in proiectul de hotarare trimis CSM, daca tot doreste recredibilizarea acestuia, sa fi incercat o pozitie echilibrata si sa propuna rediscutarea punctului de vedere legat de revizuirea legii fundamentale, nu sa imparta Consiliul in doua tabere", a mai spus deputatul Alina Gorghiu, conform unui comunicat de presa.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<