Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Noutati Juridice 2024 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Facturile la cablu, telefon sau gaze NU vor mai fi exprimate in euro. Legea, la un pas de adoptare

Facturile la cablu, telefon sau gaze NU vor mai fi exprimate in euro. Legea, la un pas de adoptare
UPDATE 03.09.2020 - Parlamentarii au decis ca facturile la cablu, telefon sau gaze nu vor mai fi exprimate in euro, insa traseul prin Legislativ al proiectului de lege nu este finalizat. Realitatea preturilor corecte este, insa, mult mai aproape.

Desi in iunie era la un pas de a deveni lege, initiativa prin care facturile la cablu, telefon sau gaze nu vor mai fi exprimate in euro a ramas blocata in Camera Deputatilor, for decizional.

Comisia pentru industrii si servicii a depus acum raportul suplimentar care stabileste ca este favorabil adoptarii, asadar proiectul de lege mai trebuie doar inclus pe ordinea de zi a Camerei pentru a fi votat.

Odata ce este adoptat si de deputati, actul va merge la presedintele Romaniei pentru promulgare. Ramane, insa, de vazut daca nu va fi sesizata CCR cu privire la aceasta initiativa.

Forma finala a proiectului de lege poate fi consultata mai jos.

LEGE privind consolidarea monedei nationale ca moneda unica de plata pe teritoriul Romaniei
"Art. 1 
(1) In contractele de furnizare si prestari de servicii pretul, respectiv plata acestuia, se exprima in lei, daca partile contractante au sediul/resedinta/domiciliul in Romania.  
(2) In sensul prezentei legi, sunt utilitati urmatoarele activitati: alimentarea cu apa, canalizarea si epurarea apelor uzate, colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale, alimentarea cu energie electrica, iluminatul public, alimentarea cu energie termica in sistem centralizat, salubrizarea localitatilor, alimentarea cu gaze naturale, transportul public local de calatori, telefonia fixa sau mobila, internetul si televiziunea prin cablu sau digitala.
(3) Dispozitiile alin. (1) se aplica si altor categorii de plati, incasari, transferuri, operatiuni in conturi curente si altele asemenea care decurg din contracte de furnizare de bunuri sau din contracte de prestari de servicii intre rezidenti. In sensul prezentei legi sunt servicii urmatoarele activitati: serviciile medicale, asigurari, service si mentenanta, transporturi de marfuri si de pasageri, coletarie, mesagerie sau posta, activitati de intretinere corporala si activitati ale cluburilor de fitness, de sport sau de sanatate, invatamant particular, organizare de evenimente si catering, telefonie fixa si mobila, internet, televiziune prin cablu si digitala, indiferent daca sunt consemnate sau nu prin facturi. 

Art. 2
Contractele pe perioada nederminata sau pe o perioada de minim 3 ani vor fi modificate prin act aditional, in maxim 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, pentru a elimina orice clauza de indexare a pretului sau de raportare a volumului de plata in lei la o moneda de referinta.

Art. 3
(1) Orice prelungire a duratei unui contract presupune adaptarea acestuia la dispozitiile art. 1 si art. 3.
(2) Pentru contractele aflate in derulare, incheiate pentru o perioada mai mica de 3 ani, cursul de referinta a leului fata de moneda straina de referinta nu poate fi mai mare decat cursul Bancii Nationale a Romaniei din data platii efective."

Tot ce mai ramane acum de facut este ca deputatii sa voteze proiectul si presedintele Romaniei sa-l promulge.

Revenim cu o actualizare a acestui articol de indata ce vor fi noutati.

Informatii publicate anterior,
pe 29 aprilie 2020

Proiectul de lege prin care facturile la cablu, telefon sau gaze nu vor mai fi exprimate in euro si calculate conform cursului euro-leu a fost adoptat de Senatul Romaniei. Exista, insa, o serie de noutati importante introduse in propunerea legislativa de interes pentru persoanele fizice.

Orice persoana fizica sau juridica cu un abonament de telefonie mobila, spre exemplu, stie ca suma de plata lunara poate creste sau scade in functie de cursul valutar euro-leu. Proiectul de lege adoptat de Senat prevede, insa, ca acesta sa nu mai fie luat in calcul. Pe scurt, dorinta parlamentarilor este ca valoarea facturilor pentru mai multe tipuri de servicii sa nu creasca odata cu devalorizarea monedei nationale in raport cu euro. Forma actului adoptata de Senat, totusi, face aproape imposibila obtinerea acestui beneficiu.

Fata de forma initiala a proiectului de lege prin care facturile la cablu, telefon sau gaze nu vor mai fi exprimate in euro avem o serie de noutati pe care trebuie sa le avem in vedere.

In primul rand, initiativa adoptata de Senat stabileste ca utilitatile pentru care nu va mai fi folosit cursul la calcularea facturilor sunt:

  • alimentarea cu apa;
  • canalizarea si epurarea apelor uzate;
  • colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale;
  • alimentarea cu energie electrica;
  • iluminatul public;
  • alimentarea cu energie termica in sistem centralizat;
  • salubrizarea localitatilor;
  • alimentarea cu gaze naturale;
  • transportul public de calatori;
  • telefonia fixa sau mobila;
  • internetul;
  • televiziunea publica sau digitala.

 

Eliminarea calcularii cursului valutar pentru plata facturilor se va aplica si pentru platile, incasarile sau transferurile care decurg din contracte de furnizare de bunuri sau din contracte de prestari servicii intre rezidentii din Romania precum asigurarile, service auto, transportul de marfuri sau de pasageri, coletarie, mesajerie, activitati de intretinere corporala (club de fitness/sport) sau invatamant particular.

Noua varianta a proiectului de lege stabileste obligatia de eliminare a calcului cursului valutar doar din contractele incheiate pe o perioada nedeterminata sau pe o perioada de minimum 3 ani! Dupa cum bine stim, majoritatea contractelor de telefonie mobila se incheie pe 2 ani. Asadar, daca actul ar fi aplicabil de maine, majoritatea celor cu abonamente de telefonie mobila n-ar beneficia de aceasta masura. Contractele care sunt incheiate pe o perioada determinata mai mica de doi ani se vor calcula in continuare conform cursului valutar euro-leu, doar ca valoarea de referinta nu poate fi mai mare decat cursul BNR din data emiterii facturii.

Proiectul legislativ prevede, insa, obligatia ca pentru orice prelungire a unui contract aflat in vigoare vor trebui respectate prevederile conform carora se elimina calculul cursului valutar din factura.

Acum Camera Deputatilor este forul decizional. Daca se hotaraste adoptarea noii forme a proiectului, atunci seful statului va trebui sa il promulge pentru ca prevederile de mai sus sa intre in vigoare. Momentan, nu se schimba nimic.

Urmarim evolutia propunerii si revenim cu actualizari imediat ce acestea vor fi disponibile.

 

INFORMATII INITIALE
publicate pe 28 februarie 2020

Parlamentarii promoveaza un proiect de lege prin care moneda nationala va capata mai multa autoritate in contractele incheiate cu furnizorii de utilitati (apa curenta, gaz metan, energie electrica, Internet, cablu si accesul la reteaua de canalizare) si in cele de telefonie mobila. Asta ar putea insemna chiar si o scadere a anumitor tarife, sub auspiciul unor conditii negociate posterior adoptarii legii mentionate.

"In conformitate cu art. 16 din Legea privind statutul BNR nr.312/2004, bancnotele si monedele emise si neretrase din circulatie de catre Banca Nationala a Romaniei reprezinta insemne monetare care trebuie acceptate la valoarea nominala pentru plata tuturor obligatiilor publice private. De asemenea, potrivit art. 9 alin. 1 din aceeasi Lege nr. 312/2004, Banca Nationala a Romaniei elaboreaza si aplica politica de curs de schimb. In consecinta, moneda nationala are curs fortat pe teritoriul Romaniei, acceptarea sa la plata flind obligatorie. Valoarea care se ia in calcul la momentul platii este cea nominala, si nu cea raportata la cursul de schimb fata de o valuta oarecare, la data platii efective. Elaborarea si aplicarea cursului de schimb nu sunt permise niciunei entitati publice sau private, competanta exclusiva in acest domeniu apartinand BNR", arata initiatorii in expunerea de motive atasata proiectului de lege.

Retinem, insa, ca in Romania platile in valuta intre rezidenti sunt interzise, cu exceptia unor dispozitii speciale in Regulamentul valutar. 

"Desi atat conform Constitutiei, cat si conform art. 13 din Legea nr. 312/2004 privind statutul BNR, moneda nationala a Romaniei este leul, prin contracte pre-formulate, facturi si alte operatiuni juridice sau practici comerciale incorecte, s-a impus cutuma conform careia platile in lei sunt consolidate in euro, la un curs care depaseste, de regula, cursul oficial de schimb valutar aflsat de BNR. Practic, euro este transformat, contrar Constitutiei, Statului BNR si Regulamentului valutar, in moneda de facto a Romaniei, cu consecinta pierderii in proportii insemnate a increderii in moneda nationala si a reducerii injuste, nemotivate economic, a puterii sale de cumparare", se mai precizeaza in expunerea de motive.

In plus, parlamentarii mai arata ca directa "consecinta acestei cutume este transferul integral, de la vanzator sau furnizor la consumator, a riscului asociat cursului de schimb valutar si pierderii treptate a puterii de cumparare a leului".

Initiativa legislativa prevede obligatia ca toate "contractele incheiate pentru prestarea de servicii sau pentru furnizarea de utilitati" sa fie exprimate numai in lei, cu conditia ca "emitentii, cat si destinatarii, sa fie rezidenti in Romania".

O astfel de modificare ar insemna ca pretul facturilor la abonamentul de telefonie mobila, spre exemplu, va ramane fix de-a lungul unui an intreg, in cazul in care nu intervin modificari ale contractului. In prezent, valoarea acestora variaza in functie de cursul valutar.

Proiectul de lege defineste utilitatile pentru care noile obligatii s-ar aplica, in situatia in care va fi adoptat. Conform prevederilor, utilitati sunt:

  • alimentarea cu apa;
  • canalizarea si epurarea apelor uzate; 
  • colectarea, canalizarea si evacuarea apelor pluviale;
  • alimentarea cu energie termica in sistem centralizat;
  • salubrizarea localitatilor;
  • iluminatul public;
  • alimentarea cu gaze naturale;
  • transportul public local de calatori;
  • telefonia fixa sau mobila; 
  • internetul;
  • televiziunea prin cablu sau digitala;
  • orice altele asemenea.

 

Propunerea de act normativ include si modalitatea prin care riscul anormal este suportat de ambele parti contractante. 

Conform legii mentionate, se considera ca este anormal riscul contractual care rezulta din:

  • depasirea cu mai mult de 20% a cursului de schimb al monedei nationale (leul) fata de moneda straina de referinta din data incheierii sau a perfectarii raportului juridic;
  • depasirea cu mai mult de 50% a ratei anuale a inflatiei, corespunzatoare datei incheierii sau perfectarii raportului juridic.

 

"In cazul imposibilitatii beneficiarilor de a suporta volumul de plati aferent devalorizarii monedei nationale sau majorarii ratei anuale a inflatiei, prestatorul serviciilor sau fumizorul de utilitati, la cererea beneficiarului sau din propria initiativa, va face o propunere, in scris, de usurare a poverii, de reesalonare sau de refinantare a contractelor", se specifica in textul propunerii de act normativ.

"Prezenta lege este menita a consolida leul ca unica moneda de plata pe teritoriul Romaniei si a determina o repartizare justa intre vanzator sau fumizor, pe de o parte, si consumator, pe de alta parte", mai arata initiatorii.

Pentru sustinerea acestui proiect de lege au semnat: Arcan Emilia - senator PSD; Arcas Viorel - senator PSD; Avram Nicolae - senator PSD; Badalau Niculae - senator PSD; Botnariu Emanuel-Gabriel - senator PSD; Butunoi Ionel-Daniel - senator PSD; Carciumaru Florin - senator PSD; Chisalita Ioan-Narcis - senator PSD; Costoiu Mihnea-Cosmin - senator PSD; Craioveanu Elena-Lavinia - senator PSD; Dan Carmen Daniela - senator PSD; Denes Ioan - senator PSD; Diaconu Adrian-Nicolae - senator PSD; Dima Carmen - senator PSD; Dumitrescu Cristian-Sorin - senator PSD; Federovici Doina-Elena - senator PSD; Fifor Mihai-Viorel - senator PSD; Ganea Ion - senator Independent; Iordache Virginel - senator PSD; Iriza Scarlat - senator Independent; Lupu Victorel - senator PSD; Manoliu Dan - senator PSD; Marciu Ovidiu-Cristian-Dan - senator PSD; Marin Gheorghe - senator PSD; Mihu Stefan - senator PSD; Mirea Siminica - senator Independent; Moga Nicolae - senator PSD; Nita Ilie - senator ALDE; Nicolae Serban - senator PSD; Oprea Stefan-Radu - senator PSD; Panescu Doru-Adrian - senator PSD; Paturca Roxana-Natalia - senator PSD; Pavel Marian - senator PSD; Pop Gheorghe - senator PSD; Pop Liviu-Marian - senator PSD; Preda Radu-Cosmin - senator PSD; Resmerita Cornel-Cristian - senator PSD; Romascanu Lucian - senator PSD; Salan Viorel - senator PSD; Savin Emanoil - senator Independent; Sbirnea Liliana - senator PSD; Silistru Doina - senator PSD; Smarandache Miron-Alexandru - senator PSD; Soporan Aurel-Horea - senator PSD; Stanescu Paul - senator PSD; Stocheci Cristina-Mariana - senator PSD; Toma Vasilica - senator PSD; Trufin Lucian - senator PSD; Valeca Serban-Constantin - senator PSD; Vulpescu Ioan - senator PSD; Zamfir Daniel-Catalin - senator Independent.

Actul se afla in dezbatere la Senat, asadar deputatii vor avea votul final.

Procedura de urgenta a fost adoptata, asadar parcursul legislativ va fi mult mai rapid.

Guvernul nu a oferit inca un punct de vedere. 

Prevederile de mai sus nu se aplica inca, intrucat este nevoie de votul senatorilor, al deputatilor si de promulgarea presedintelui Romaniei.

Vom reveni cu actualizari asupra B87/2020.


Florin Amariei
de Florin Amariei
Redactor

Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie.  In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.  

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Votati articolul "Facturile la cablu, telefon sau gaze NU vor mai fi exprimate in euro. Legea, la un pas de adoptare":
Rating:

Nota: 4.9 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Poate sunteti interesat si de:

©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2024

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016