Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a stabilit ca va dezbate in 15 iunie sesizarea formulata de 111 deputati PSD si PNL referitoare la neconstitutionalitatea legii de modificare si completare a Legii 360/2002 privind statutul politistilor.
"Contestam atat elementele de procedura, cat si pe cele de fond. Criticam, in primul rand, faptul ca la Camera Deputatilor proiectul a fost modificat substantial fata de Senat, ceea ce incalca o decizie din 2008 a CCR. Pe fond, se incalca drepturile cetateanului, se creeaza doua statute ale functionarilor publici, deoarece Legea 360 facea trimitere la Legea 188. Astfel, se fac derogari si se lasa la latitudinea unui singur om, ministrul de Interne, sa faca regulile jocului", a explicat pentru AGERPRES liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.
In ceea ce priveste elementele de procedura, in contestatia Opozitiei se mentioneaza ca acest act normativ este viciat de neconstitutionalitate in ansamblu, deoarece adoptarea acestuia a fost realizata cu incalcarea normelor constitutionale.
"Referitor la procedura legislativa desfasurata in cadrul Camerei Deputatilor in ceea ce priveste adoptarea legii pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului, va invederam faptul ca procedura a fost viciata prin faptul ca au fost puse in discutie o serie de amendamente, amendamente care nu au fost analizate, in prima instanta, de Senat", sustin semnatarii contestatiei.
Pe fond, Opozitia arata ca proiectul pentru modificarea Legii 360/2002 privind statutul politistului incalca, in primul rand, principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor.
"Prevederile legii pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului instituie un tratament in mod vadit defavorabil persoanelor care ocupa functia publica de politist fata de alti functionari publici care se bucura de stabilitate si de aplicarea tuturor prevederilor din Statutul functionarilor publici, care ii protejeaza fata de schimbarile si/sau suspendarile intempestive si abuzive ori nelegale din functie", se mentioneaza in contestatie.
Uniunea Social Liberala sustine ca aplicarea unor tratamente si masuri diferentiate pentru functionarii publici nu se justifica si ar trebui excluse.
"Or, actuala redactare a art. I, pct. 6 din legea pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului nu face decat sa creeze toate parghiile juridice pentru ca actualul Executiv sa dispuna masuri abuzive si arbitrare menite sa determine reducerea numarului de politisti", sustin semnatarii.
Potrivit Opozitiei, proiectul de lege incalca dreptul de acces la functiile publice si prevederile din Legea fundamentala referitoare la restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<