Opozitia a contestat la CCR legea privind modificarea statutului politistului. Partidul Social Democrat (PSD) si Partidul National Liberal (PNL) au depus, joi, la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) contestatia legata de proiectul pentru modificarea Legii 360/2002 privind statutul politistului.
"Contestam atat elementele de procedura, cat si pe cele de fond. Criticam, in primul rand, faptul ca la Camera Deputatilor proiectul a fost modificat substantial fata de Senat, ceea ce incalca o decizie din 2008 a CCR. Pe fond, se incalca drepturile cetateanului, se creaza doua statute ale functionarilor publici, deoarece Legea 360 facea trimitere la legea Legea 188. Astfel, se fac derogari si se lasa la latitudinea unui singur om, ministrul de Interne, sa faca regulile jocului", a declarat pentru AGERPRES liderul deputatilor PSD, Mircea Dusa.
In ceea ce priveste elementele de procedura, in contestatia Opozitiei se mentioneaza ca acest act normativ este viciat de neconstitutionalitate in ansamblu, deoarece adoptarea acestuia a fost realizata cu incalcarea normelor constitutionale. "Referitor la procedura legislativa desfasurata in cadrul Camerei Deputatilor in ceea ce priveste adoptarea legii pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului, va invederam faptul ca procedura a fost viciata prin faptul ca au fost puse in discutie o serie de amendamente, amendamente care nu au fost analizate, in prima instanta, de Senat", sustin semnatarii contestatiei.
Pe fond, Opozitia arata ca proiectul pentru modificarea Legii 360/2002 privind statutul politistului incalca, in primul rand, principiului egalitatii in drepturi a cetatenilor. "Prevederile legii pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului instituie un tratament in mod vadit defavorabil persoanelor care ocupa functia publica de politist fata de alti functionari publici care se bucura de stabilitate si de aplicarea tuturor prevederilor din Statutul functionarilor publici, care ii protejeaza fata de schimbarile si/sau suspendarile intempestive si abuzive ori nelegale din functie", se mentioneaza in contestatie.
Uniunea Social Liberala (USL) sustine ca aplicarea unor tratamente si masuri diferentiate pentru functionarii publici nu se justifica si ar trebui excluse. "Or, actuala redactare a art. I, pct. 6 din legea pentru modificarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului nu face decat sa creeze toate parghiile juridice pentru ca actualul Executiv sa dispuna masuri abuzive si arbitrare menite sa determine reducerea numarului de politisti", sustin semnatarii.
De asemenea, Opozitia precizeaza ca proiectul de lege incalca dreptul de acces la functiile publice si prevederile din Legea fundamentala referitoare la restrangerea exercitiului unor drepturi sau libertati fundamentale. "Modificarea adusa regimului juridic aplicabil politistilor - prin lasarea la discretia ministrului Administratiei si Internelor a posibilitatii de a dispune cu privire la modificarea si suspendarea raporturilor de serviciu ale politistilor - este de natura sa restranga in mod disproportionat dreptul de acces la o functie publica, aducand atingeri grave substantei acestui drept", completeaza PSD si PNL.
Social-democratii si liberalii sustin ca prin masurile impuse care permit ca disponibilizarea unui politist sa se realizeze anterior asigurarii unei reconversii profesionale a acestuia si ca ministrul Administratiei si Internelor sa dispuna discretionar cu privire la modificarea sau suspendarea raportului de serviciu al politistilor statul roman se dezice de raspunderea ce ii revine in calitate de stat social privind asigurarea unui anumit nivel de protectie al tuturor cetatenilor incadrati in munca.
Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, marti, proiectul privind modificarea Legii 360/2002 privind statutul politistului, principalele prevederi ale legii, cele referitoare la modul de evaluare profesionala si la schimbarea perioadei de reconversie profesionala - astfel incat aceasta sa se faca la sase luni dupa o decizie de disponibilizare si nu inainte, ca pana acum -, urmand sa fie aplicate de la 1 ianuarie 2012