Dupa ce Sorina Pintea, fost ministru al Sanatatii si manager de spital, a fost prinsa in flagrant ca lua mita pentru de la o firma pentru atribuirea unui contract, aceasta a fost plasata in arest preventiv. Retinerea oficialului, insa, a starnit valva printre fostii sai colegi de partid. DNA a reactionat.
"Suntem impotriva a tot ceea ce inseamna nerespectarea dreptului la o justitie corecta si nu vrem o tara a carei justitie umileste oameni si le afecteaza starea de sanatate. Justitia sa faca dreptate si atat. Este inuman sa lasi un om ce sufera de o boala grava, care ii pune in pericol in fiecare clipa viata, fara asistenta medicala specializata si permanenta! Unde este pericolul social in raport cu umilirea si pericolul medical?! Sa nu uitam ca si copiii Romaniei vad asta. Umilirea si tortura umana trebuie sa dispara din ochii romanilor, europenilor, oamenilor! Nimeni nu a stabilit ca Sorina Pintea este vinovata! Ajunge! Adevarul va invinge!”, se arata in postarea de pe o retea de socializare semnata de "echipa Pintea".
Avocatii Sorinei Pintea au reclamat faptul ca fostului ministru i-au fost incalcate mai multe drepturi, ca a fost expusa in situatia in care se afla, adusa in catuse la medic si impinsa de un agent din escorta.
Ba chiar si Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la acest caz.
"Ne-am adresat directorului Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti cu unele intrebari, ca sa intelegem urmatorele lucruri. Vrem sa stim in ce masura este pregatit sa raspunda cerintelor speciale pe care o persoana le are. Privarea de libertate nu trebuie sa insemne o condamnare de moarte", a spus Renate Weber, la Antena3.
"Cu referire la imaginile in care inculpata Pintea Sorina, arestata prin decizie a Tribunalului Bucuresti, a fost prezentata publicului incatusata, in timp ce era transportata in vederea unei consultatii medicale, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa faca urmatoarele precizari.
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII
Portal Codul Muncii
Avocata Nadia Cantemir-Stoica a explicat ca prezentarea suspectului sau inculpatului in catuse incalca prezumtia de nevinovatie a acestuia, unul dintre principiile fundamentale ale dreptului.
Astfel, autoritatile competente trebuie sa se abtina de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, in instanta sau in public, prin utilizarea unor masuri de constrangere fizica, cum ar fi catusele, masura fiind stabilita printr-o directiva europeana ce ar fi trebuit implementata si in tara noastra.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri