Pentru ca persoana fizica sa fie asociat al unei societati comerciale, este necesar sa aiba capacitate juridica, sa isi dea consimtamantul la asociere, obiectul societatii sa fie licit (si sa nu fie, bunaoara, o activitate civila sau specifica unei fundatii etc.). De asemenea, este nevoie ca asociatul sa nu se afle in interdictie, incompatibilitate legala (cazul magistratilor si al altor categorii profesionale) etc.
In ceea ce priveste persoana juridica, lucrurile se schimba.
Capacitatea acesteia este supusa principiului specialitatii. Aceasta inseamna ca ea va putea deveni parte in contractul de societate, daca este necesar pentru realizarea scopului pentru care a fost infiintata persoana juridica1.
Asa fiind, persoanele juridice civile fara scop lucrativ (asociatiile si fundatiile), societatile agricole (reglementate de Legea nr. 36/1991), partidele politice si cultele religioase pot participa la constituirea unor societati comerciale daca participarea la actul constitutiv este necesara pentru realizarea scopului persoanei juridice astfel cum a fost stabilit acest scop prin lege, prin actul de infiintare sau prin statut (art. 34 al Decretului 31/1954).
Astfel, jurisprudenta a decis ca o asociatie profesionala fara scop lucrativ poate constitui o societate comerciala, ca o activitate accesorie, legata de scopul principal al asociatiei, DAR constituirea unei asemenea societati comerciale urmeaza a se realiza conform dispozitiilor Legii nr. 31/1990 si nu se rezuma la o simpla modificarea a statutului asociatiei.
Pe de alta parte, o camera de comert si industrie teritoriala nu poate participa ca asociat la o societate comerciala avand un obiect de activitate incompatibil cu scopul pentru care a fost infiintata prin lege.
Deducem ca, daca reglementarile si precizarile de mai sus nu sunt respectate, asocierea poate fi declarata nula la cererea oricarei persoane interesate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<