Pentru ca persoana fizica sa fie asociat al unei societati comerciale, este necesar sa aiba capacitate juridica, sa isi dea consimtamantul la asociere, obiectul societatii sa fie licit (si sa nu fie, bunaoara, o activitate civila sau specifica unei fundatii etc.). De asemenea, este nevoie ca asociatul sa nu se afle in interdictie, incompatibilitate legala (cazul magistratilor si al altor categorii profesionale) etc.
In ceea ce priveste persoana juridica, lucrurile se schimba.
Capacitatea acesteia este supusa principiului specialitatii. Aceasta inseamna ca ea va putea deveni parte in contractul de societate, daca este necesar pentru realizarea scopului pentru care a fost infiintata persoana juridica1.
Asa fiind, persoanele juridice civile fara scop lucrativ (asociatiile si fundatiile), societatile agricole (reglementate de Legea nr. 36/1991), partidele politice si cultele religioase pot participa la constituirea unor societati comerciale daca participarea la actul constitutiv este necesara pentru realizarea scopului persoanei juridice astfel cum a fost stabilit acest scop prin lege, prin actul de infiintare sau prin statut (art. 34 al Decretului 31/1954).
Astfel, jurisprudenta a decis ca o asociatie profesionala fara scop lucrativ poate constitui o societate comerciala, ca o activitate accesorie, legata de scopul principal al asociatiei, DAR constituirea unei asemenea societati comerciale urmeaza a se realiza conform dispozitiilor Legii nr. 31/1990 si nu se rezuma la o simpla modificarea a statutului asociatiei.
Pe de alta parte, o camera de comert si industrie teritoriala nu poate participa ca asociat la o societate comerciala avand un obiect de activitate incompatibil cu scopul pentru care a fost infiintata prin lege.
Deducem ca, daca reglementarile si precizarile de mai sus nu sunt respectate, asocierea poate fi declarata nula la cererea oricarei persoane interesate.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<