Analizam una dintre spetele solutionate de expertii ClubJuridic, speta care aduce in prim plan o situatie complexa, cu privire la suspiciunea de abuz in serviciu in cadrul unei institutii de stat.
Reclamantul declara ca in cadrul institutiei, se realizeaza convocarea unei comisii formate dintr-un presedinte si 4 membri si se intocmesc procese verbale de sedinta. Pe baza acestora, s-ar incasa la final de luna, indemnizatii de sedinta.
"In mod real, acele sedinte in care ar trebui sa se solutioneze contestatii depuse de persoane cu handicap, nu au loc, astfel incat in momentul de fata xista un numar de 2000 de dosare nesolutionate si iesite din termenul legal de solutionare, fiind realizat prejudiciu material si unul moral. Activitatea acestei comisii este reglementata prin Ordinul 2299/2012 al ministrului muncii."
In aceasta speta, reclamantul doreste sa stie daca se constituie infractiune si unde se poate reclama aceasta.
Raspunsul expertului ClubJuridic.ro:
"Abuzul in serviciu consta in fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice.
Dar in speta dumneavoastra este vorba si de incasarea unor sume de bani nedatorate, desi va fi destul de discutabil sa faceti dovada respectiva.
Plangerea penala se depune la sectia de politie sau la parchetul de pe langa judecatoria in raza careia are sediul persoana juridica despre ai carei functionari este vorba."
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<