In februarie 2010, Curtea de la Strasbourg a decis aplicarea procedurii hotararii pilot in doua dintre cazurile aflate pe rol, referitoare la imobilele nationalizate confiscate de regimul comunist in Romania. Guvernul a confirmat, pentru SFin, ca se pregatesc modificari ale Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate abuziv in perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989.
Hotararile pilot sunt proceduri relativ recente adoptate de Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, in scopul „tratarii” unor probleme juridice ce afecteaza grupuri mari de persoane. Motivul principal pentru care se iau asemenea hotarari este numarul mare de cereri de solutionare a unor spete, avand la origine aceleasi texte legislative defectuoase. Printr-o asemenea hotarare, CEDO identifica disfunctiile din legislatia interna si da indicatii guvernelor privind masurile care ar trebui luate pentru a elimina aceste probleme sistemice sau structurale, care determina un mare numar de cereri.
Odata cu declansarea procedurii, toate cauzele avand acest obiect vor fi suspendate de pe rolul CEDO, pana cand autoritatile din Romania vor lua masurile legislative, administrative si bugetare pentru remedierea situatiei. Dintre tarile Uniunii Europene, CEDO a mai pronuntat hotarari pilot numai in cazul Poloniei, tot in legatura cu incalcari ce au la baza legislatia proprietatii.
Motivatia CEDO
In motivatia hotararii pilot s-a aratat ca in prezent peste 1.000 de cazuri referitoare la problemele proprietatilor nationalizate in Romania isi asteapta rezolvarea in fata Curtii, cateva sute datand de anul trecut.
De asemenea, in hotarare s-a mai aratat ca, in ciuda zecilor de hotarari in care Curtea de la Strasbourg a atras atentia asupra lipsei de eficienta a mecanismului de acordare a compensatiilor pentru imobilele nationalizate, nu s-au facut progrese semnificative in ce priveste imbunatatirea legislatiei. Din aceste motive, CEDO a decis aplicarea procedurii hotararilor pilot in doua dintre cazurile aflate pe rolul acesteia: Atanasiu si Poenaru impotriva Romaniei si Solon impotriva Romaniei.
In cazul Atanasiu si Poenaru contra Romaniei, acuzatiile se refera in principal la imposibilitatea accesului la un tribunal pentru a revendica un apartament nationalizat si intarzierea autoritatilor administrative in luarea unei decizii referitoare la cererea de restituire.
250 Modele Fise de Post
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri
Consilier Ghid complet de Salarizare ReviSal si Contributii sociale
In cauza Solon contra Romaniei, autoritatile sunt acuzate pentru imposibilitatea obtinerii de catre reclamant a despagubirilor la care avea dreptul conform Legii 10/2001 pentru un teren nationalizat si utilizat de Universitatea din Craiova.
Sursa: Saptamana Financiara
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE