Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Proiect INM: Drepturile fundamentale in practica instantelor nationale

Institutul National al Magistraturii (INM) este partener, alaturi de Consiliul Superior al Magistraturii, in Proiectul JUST/2012/FRAC/AG/2755 „Cooperarea Judiciara Europeana in domeniul drepturilor fundamentale in practica instantelor nationale – potential neexplorat”, proiect coordonat de catre Institutul Universitar European din Florenta (European University Institute – EUI).

Calendarul estimativ al activitatilor din proiect:  

1) Workshop No 1: 27-28 Mai 2013 - Non discrimination
2) Workshop No 2: 4-5 Octombrie 2013 - Freedom of expression and data protection
3) Workshop No 3: 24-25 Ianuarie 2014 - Right to fair trial

Avem deosebita placere de a va informa cu privire la organizarea primei activitati adresate judecatorilor romani din cadrul acestui proiect:

NUME WORKSHOP
“JUDICIAL DIALOGUE IN THE AREA OF NON-DISCRIMINATION ON GROUNDS OF AGE, GENDER, SEXUAL ORIENTATION, DISABILITY AND RACE”
PERIOADA
27-28 Mai 2013
LOCUL DE DESFAŞURARE
Institutul Universitar European, Florenta, Italia
LIMBA IN CARE SE DESFASOARA
Limba engleza
ORGANIZATOR
Institutul Universitar European din Florenta (EUI), Departamentul de Drept - Centrul de Cooperare Judiciara

DESCRIEREA WORKSHOP-ULUI CU TEMA “Judicial Dialogue in the area of non-discrimination on grounds of age, gender, sexual orientation, disability and race”

Principiul nediscriminarii este un principiu fundamental al ordinii juridice a UE si CEDO. Non-discriminarea opereaza atat in legislatia UE cat si in CEDO, in baza unei liste exhaustive de motive, insa cele doua sisteme garanteaza exercitarea unui set diferit de tratamente (drepturi). In acelasi timp, principiul nediscriminarii este prevazut si in sistemele juridice nationale ale statelor membre, ca un principiu constitutional.

Prin urmare, principiul nediscriminarii ofera un punct de vedere optim pentru a studia cazurile de cooperare judiciara intre cele trei niveluri de instante, si anume: instantele nationale, CJUE si CEDO.

Workshop-ul va pune accentul asupra nediscriminarii pe motive de varsta, sex, orientare sexuala, handicap sau rasa abordand teme de nediscriminare care (1) depasesc aplicarea principiul comunitar bazat pe nediscriminare pe motive de nationalitate, care se suprapune partial cu libertatea de circulatie si (2) care au fost recent tot mai mult prezente nu doar in jurisprudenta instantelor nationale, dar si in dezbaterea publica (in special nediscriminarea pe motive de orientare sexuala si de sex).
DESCRIERE GENERALA A PROIECTULUI
Workshop-ul este organizat in cadrul proiectului, co-finantat de catre Comisia Europeana si coordonat EUI, care se va derula in perioada ianuarie 2013 – iunie 2014. Acest proiect isi propune dezvoltarea dialogului judiciar dintre judecatorii nationali ai statelor partenere, o componenta importanta a acestui proiect fiind reprezentata de organizarea a 3 workshop-uri care presupun participarea unui numar total de 15 judecatori romani (5 judecatori pentru fiecare workshop). In cadrul acestor workshop-uri vor fi tratate trei drepturi fundamentale diferite, alese de comun acord de catre parteneri in baza problemelor jurisprudentiale specifice cu care se confrunta instantele nationale. Drepturile fundamentale selectate pentru cele trei Workshop-uri sunt urmaoarele: dreptul la nediscriminare pe motive de varsta, sex, orientare sexuala, handicap sau rasa; libertatea de exprimare, si dreptul la un proces echitabil. In baza discutiilor care vor fi purtate in cadrul acestor 3 activitati, echipa de cercetare a EUI va dezvolta recomandari pentru viitoare programe de formare pornind de la ideea de baza a importantei dialogului judiciar intre judecatori pentru dezvoltarea unei interpretari coerente a drepturilor fundamentale.

Fiecare workshop va cuprinde o scurta parte teoretica, urmata de dialogul dintre participanti, moderat de catre cercetatorii EUI. Partea teoretica va fi prezentata de cercetatori experti in domeniul specific dreptului fundamental care va forma obiectul worhshop-ului respectiv.

Proiectul se va finaliza cu organizarea unei conferinte finale si va reuni reprezentanti ai statelor partenere care au participat la activitatile precedente. Fiecare stat partener va trimite 5 judecatori selectati dintre participantii la cele 3 activitati anterioare.

Co-finantatorii proiectului sunt Consiliul Superior al Magistraturii din Romania si Curtea Suprema Administrativa din Polonia, iar parteneri asociati: Academia Juridica din Croatia; Consiliul Superior de Magistratura din Italia; Şcoala Judiciara – Consiliul General al Puterii Judiciare din Spania; Asociatia Judecatorilor Administrativi Europeni (Association of European Administrative Judges - AEAJ).
FINANŢARE
COSTURILE DE CAZARE ŞI MASA, PRECUM ŞI COSTURILE DE TRANSPORT, ACESTEA DIN URMA DECONTATE IN LIMITA UNUI PLAFON DE 400 EURO, VOR FI ASIGURATE DE CATRE ORGANIZATORI.
CUI SE ADRESEAZA
Seminarul se adreseaza judecatorilor cunoscatori ai limbii engleze la nivel avansat de la toate instantele, indiferent de grad, de specializare sau regiune geografica si care sunt interesati de domeniul workshopului sau care au experienta in acest domeniu.
NUMAR DE LOCURI
5 judecatori (INM va selecta un numar de 10 judecatori, urmand ca EUI sa selecteze pe cei 5 judecatori care vor participa la workshop)

DOCUMENTE NECESARE PENTRU INSCRIERE

*  CV in format Europass actualizat cuprinzand date de contact (telefon, fax, e-mail)
*  Documente care sa ateste nivelul de cunoastere a limbii engleze avansat. In cazul in care atare documente nu sunt disponibile candidatul va specifica in CV nivelul de cunoastere a limibii engleze. Abilitatile candidatilor cu privire la cunoasterea limbii engleze vor fi verificate prin intermediul unui interviu telefonic.
* Scrisoare de intentie, in limba engleza, prin care sunt explicate motivele candidatului de a-si depune candidatura, cum el/ea vor beneficia si vor contribui la proiect. Aceasta scrisoare de intentie nu ar trebui sa dubleze ceea ce exista deja in CV-ul candidatului.
Documentele se transmit exclusiv in format electronic la adresa: gianina.radu@inm-lex.ro

TERMEN INSCRIERE
10 martie 2013
CRITERII DE SELECŢIE
INM va efectua selectia candidatilor in functie de criteriile elaborate de catre Institutul Universitar European din Florenta (Ghidul privind criteriile de selectie a participantilor este atasat la prezentul anunt in limba Romana si Engleza)
PERSOANA DE CONTACT
Gianina Radu, consilier pentru afaceri europene, tel: 021.40.76.261, e-mail: gianina.radu@inm-lex.ro

IMPORTANT!
In termen de 15 zile de la finalizarea programului persoanele selectate sunt obligate sa transmita INM un raport privind activitatile desfasurate in cadrul programului de formare, problemele de drept dezbatute, solutiile relevate precum si orice alte informatii de natura sa permita o evaluare a calitatii si eficacitatii programului.

Selectarea de catre INM nu garanteaza magistratilor participarea la actiunile de formare pentru care s-au inscris aceasta urmand a fi supusa aprobarii, in conditiile legii, conducerii instantei sau parchetului. Prin selectia efectuata de INM magistratul dobandeste doar o vocatie de a participa, conducerea instantei sau parchetului urmand a decide asupra participarii efective.

In masura in care conducerea instantei sau parchetului nu aproba participarea magistratului selectat la seminar, acest aspect va fi comunicat INM de indata, astfel incat sa se evite pierderea locurilor alocate Romaniei, ca urmare a netransmiterii in termenul stabilit de partenerii internationali a datelor referitoare la magistratii selectati.
De asemenea, Institutul Universitar European din Florenta (EUI)  prin Centrul de Cooperare Judiciara  transmite criteriile de selectie a judecatorilor si a altor participanti  

Cooperarea Judiciara Europeana in domeniul drepturilor fundamentale in practica instantelor nationale

I. Rezumat:

• Formatul proiectului: Trei workshop-uri cu o durata de doua zile fiecare in cadrul carora vor fi abordate drepturi fundamentale diferite pentru fiecare dintre ele  
• Teme: Nediscriminare, Libertate de expresie, Dreptul la un proces echitabil
• Limba workshop-urilor: Engleza
•  Organizator: EUI - Centrul de Cooperare Judiciara (‘EUI CJC’)
• Finantare: proiect co-finantat de Uniunea Europeana
• Grup tinta: Judecatori (eventual si procurori, in functie de specificul temelor ce urmeaza a fi abordate in cadrul workshop-urilor, precum si de sistemele juridice ale statelor participante) din statele partenere participante (Croatia, Italia, Polonia, Romania si Spania) si din alte tari care au contribuit la luarea deciziilor si a modelelor de dialog in domeniile  fundamentale abordate in cadrul workshop-urilor
• Selectie: Anunt public national de selectie pentru aplicanti, selectie condusa de institutiile participante in proiect si EUI CJC. Prima etapa a procedurii de selectie va fi condusa decatre fiecare organizatie nationala partenera, decizia finala urmand a fi luata de catre EUI CJC.
• Numar de locuri: 5 locuri pentru fiecare institutie nationala partenera pentru fiecare Workshop, numarul total de participanti fiind de 40.

II. Principii generale de selectie
 
1. Transparenta si deschidere: EUI CJC si institutiile partenere vor organiza procesul de selectie intr-o maniera deschisa si transparenta .
a. Intitutiile nationale partenere vor face publica inceperea procedurii de selectie prin publicarea unui anunt public national de selectie pentru aplicanti. Acest anunt va trebui diseminat pe scara larga si va trebui sa ofere suficient timp pentru depunerea candidaturilor. Acest anunt se va publica, cel putin, pe pagina de internet a institutiei natinale partenere si, in limita competentei, va fi transmis tuturor instantelor nationale eligible si altori institutii nationale. EUI CJC va publica anuntul pe site-ul sau. In plus, organizatiile partenere trebuie sa utilizeze toate mijloace de diseminare, care sunt in mod rezonabil disponibile lor (liste de discutii, retele sociale, aviziere in cladirile instantelor, etc).
b. Anuntul public national de selectie pentru aplicanti va fi standardizat pentru a fi folosit de catre toti participantii. Acest anunt va fi publicat de catre EUI in limba engleza. Fiecare partener va traduce si va publica anuntul in limba nationala si in limba engleza .
c. Anuntul va trebui sa specifice in mod particular, criteriile de selectie, procedura de selectie a candidatilor, modul de prezentare a candidaturilor si documentele relevante, termenele limita, data, locul si tema  fiecarui workshop.
d. Anuntul privind rezultatele selectiei va fi comunicat tuturor candidatilor, indiferent daca au fost selectati sau nu, imediat dupa finalizarea procedurii de selectie.

2. Principiul nediscriminarii: In  timpul procesului de selectie, institutiile partenere se angajeaza sa respecte urmatoarele principii generale: principiul nediscriminarii  pe motiv de nationalitate, resedinta, sex, orientare sexuala, varsta, rasa, religie, origine nationala, etnica sau sociala, convingeri sau opinii politice sau de alta natura. Varsta, sex-ul, resedinta si locul de munca vor fi luate in considerare numai in scopul asigurarii reprezentarii unor categorii  cat mai diverse de profesionisti dar si cu asigurarea egalitatii, asa cum este descrisa in continuare.

3. Selectie comuna: EUI CJC si partenerii din proiect vor decide de comun acord asupra selectiei participantilor. Prima faza a selectiei va fi condusa de catre institutiile nationale partenere in proiect, iar selectia finala va fi decisa de catre  EUI CJC.
a. Fiecare institutie nationala partenera va conduce prima faza de selectie pe baza principiilor si criteriilor stabilite in aceste Criterii de selectie si in conformitate cu normele nationale relevante.
b. In prima faza de selectie, pentru fiecare workshop, institutia nationala partenera va selecta si va transmite EUI CJC o lista cu 10 posibili candidati, lista la care vor fi atasate toate documentele relevante, inclusiv CV-ul si alte materiale in limba engleza.  
c. EUI CJC va realiza a doua faza de selectie pe baza principiilor si criteriilor stabilite in aceste Criterii de selectie in vederea asigurarii omogenitatii in cadrul grupului. Fiecare institutie va intocmi un clasament al celor 10 candidati selectati. In baza listelor transmise de catre organizatiile partenere, EUI va selecta cinci candidati si, prin intermediul institutiei nationale partenere, va oferi un loc in cadrul workshop-ului pentru care a fost organizata selectia.
d. In cazul in care candidatii selectati refuza sau isi anuleaza participarea, EUI CJC poate, in mod unilateral si fara consultarea institutiei nationale partenere, sa ofere locul unui alt candidat din lista  transmisa EUI de catre organizatia partenera.
e. Aceasta procedura de selectie va fi urmata pentru fiecare dintre cele trei Workshop-uri.

4. Calitate si relevanta: EUI CJC si organizatiile partenere se angajeaza sa selecteze participantii care indeplinesc criteriile prevazute mai jos si care pot promova cel mai bine obiectivele Proiectului

 >>> Detalii aici privind Criteriile generale privind selectia judecatorilor si procurorilor
Data aparitiei: 02 Aprilie 2013
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Proiect INM: Drepturile fundamentale in practica instantelor nationale":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


©2021 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI
Atentie, Juristi!
7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

MODIFICARILE din Contractele Civile si Actele Comerciale se aplica deja!

Folositi NOILE Modele de Documente pentru 2021

Descarcati GRATUIT Raportul Special "7 modele de Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016