Florin Citu, premier, a anuntat ca Vlad Voiculescu a fost revocat din functia de ministru al Sanatatii.
"Astazi, 14 aprilie, i-am inaintat domnului presedinte Klaus Iohannis documentele de revocare din functia de ministru al Sanatatii a domnului Vlad Voiculescu. Interimatul functiei va fi asigurat de catre domnul Dan Barna, pana la numirea unui nou ministru la conducerea Ministerului Sanatatii.
Totodata, am decis demiterea din functia de secretar de stat la Ministerul Sanatatii a doamnei Andreea Moldovan, iar decizia va fi publicata in Monitorul Oficial in cursul zilei de astazi", a anuntat Florin Citu.
Alianta USR-PLUS si-a exprimat sustinerea pentru Vlad Voiculescu pana marti seara inclusiv, insa decizia premierului arata altceva.
Dacian Ciolos: Modul in care a procedat Citu, inacceptabil!
"Modul in care a procedat Florin Citu, inaintand presedintelui Klaus Iohannis cererea de demitere a lui Vlad Voiculescu fara consultarea conducerii Aliantei USR PLUS si a Coalitiei, este absolut inacceptabil.
Din pacate, in aceste zile sunt in recuperare medicala si nu pot interveni public.
Vom avea imediat o sedinta a conducerii Aliantei USR PLUS si vom decide impreuna ce vom face. Dragos Tudorache, presedintele executiv PLUS, va exprima punctul nostru de vedere public in orele urmatoare", a spus Dacian Ciolos, presedinte PLUS.
Poate presedintele Iohannis refuza revocarea? Ce spune CCR
Daca la actul numirii in functia de membru al Guvernului, Presedintele are o anumita marja de apreciere, astfel cum a fost determinata prin Decizia nr. 356/2007 si Decizia nr. 98/2008, in privinta revocarii, acesta nu dispune de aceeasi libertate de apreciere, prim-ministrul fiind singurul in masura, in calitatea sa de conducator al Guvernului, sa evalueze necesitatea si oportunitatea revocarii unui membru al echipei guvernamentale.
Revocarea este, potrivit art. 106 din Legea fundamentala, una dintre cauzele de incetare a functiei de membru al Guvernului.
Nici
Constitutia si nici Legea nr. 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului si ministerelor nu prevad vreo conditie care sa-l constranga pe prim-ministru atunci cand apreciaza ca este necesara revocarea unui membru al Guvernului.
Faptul ca acesta propune Presedintelui sa revoce un anumit membru al Guvernului nu poate avea semnificatia unei conditionari sau a unui acord din partea sefului statului, decretul de revocare al Presedintelui reprezentand, in virtutea principiului simetriei, actul corelativ actului de numire, emis de aceeasi autoritate, prin care se constata incetarea din functie.
Presedintele NU POATE cenzura motivele pentru care prim-ministrul a inaintat propunerea de revocare a unui membru al Guvernului si nu se poate opune deciziei prim-ministrului de a opera anumite modificari in componenta Guvernului, aceasta fiind competenta exclusiva si nepartajata a sefului Guvernului.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<