Curtea de Justitie a Uniunii Europene a publicat recent concluziile avocatului general in cauza C-314/12 UPC Telekabel Wien GmbH/Constantin Film Verleih GmbH si Wega Filmproduktionsgesellschaft GmbH.
Potrivit avocatului general Cruz Villalon, se poate impune unui furnizor de acces la internet obligatia de a bloca accesul clientilor sai la un site internet care incalca drepturile de autor. O astfel de ordonanta judecatoreasca trebuie sa indice masurile concrete de blocare si sa garanteze un just echilibru intre interesele contradictorii, care sunt aparate ca drepturi fundamentale.
Potrivit dreptului Uniunii, statele membre trebuie sa se asigure ca titularii dreptului de autor sau a drepturilor conexe pot solicita ca o ordonanta sa fie pronuntata impotriva intermediarilor ale caror servicii sunt folosite de catre terti pentru a contraface aceste drepturi.
In jurisprudenta s-a recunoscut deja ca furnizorii de acces la internet pot fi considerati, in principiu, intermediari in sensul mentionat si ca pot fi, astfel, destinatarii unei asemenea ordonante, atat pentru incetarea incalcarilor savarsite deja, cat si pentru prevenirea unor noi incalcari. In practica, persoanele care opereaza site-uri care incalca dreptul de autor si furnizorii care le asigura acestora accesul la internet sunt stabiliti adesea in tari situate in afara Uniunii Europene sau isi ascund identitatea, astfel incat nu pot fi urmariti.
Oberste Gerichtshof (instanta suprema din Austria) solicita sa se stabileasca daca si furnizorul de acces la internet, care asigura numai accesul utilizatorilor la site-ul internet care incalca dreptul de autor, poate fi considerat un intermediar in acest sens, respectiv un intermediar ale carui servicii sunt folosite de catre terti – si anume persoana care opereaza site-ul internet – pentru a contraface dreptul de autor, astfel incat sa se poata pronunta si impotriva sa o ordonanta. In plus, instanta de trimitere urmareste sa se stabileasca continutul si procedura aplicabila unei astfel de ordonante.
Oberste Gerichtshof este chemat sa se pronunte in recurs asupra litigiului dintre UPC Telekabel Wien, un mare furnizor de acces la internet din Austria, pe de o parte si Constantin Film Verleih, precum si Wega Filmproduktionsgesellschaft, pe de alta parte.
La cererea formulata de Constantin Film si de Wega, instantele inferioare au obligat UPC (in cazul instantei de apel, fara a indica masurile concrete care trebuie luate) sa interzica accesul clientilor sai la site-ul kino.to. Acest site internet permitea utilizatorilor sa vizioneze prin streaming sau sa descarce filme asupra carora Constantin Film si Wega detineau drepturile de autor. UPC nu se afla in niciun raport juridic cu operatorii site-ului si nu le-a furnizat acces la internet si nici nu le-a pus la dispozitie vreun spatiu de stocare. Potrivit constatarilor facute de Oberste Gerichtshof, este insa aproape sigur ca oferta de pe site-ul kino.to a fost utilizata de clientii UPC.
Sursa Infolegal.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<