Curtea de Justitie a Uniunii Europene a publicat recent concluziile avocatului general in cauza C-314/12 UPC Telekabel Wien GmbH/Constantin Film Verleih GmbH si Wega Filmproduktionsgesellschaft GmbH.
Potrivit avocatului general Cruz Villalon, se poate impune unui furnizor de acces la internet obligatia de a bloca accesul clientilor sai la un site internet care incalca drepturile de autor. O astfel de ordonanta judecatoreasca trebuie sa indice masurile concrete de blocare si sa garanteze un just echilibru intre interesele contradictorii, care sunt aparate ca drepturi fundamentale.
Potrivit dreptului Uniunii, statele membre trebuie sa se asigure ca titularii dreptului de autor sau a drepturilor conexe pot solicita ca o ordonanta sa fie pronuntata impotriva intermediarilor ale caror servicii sunt folosite de catre terti pentru a contraface aceste drepturi.
In jurisprudenta s-a recunoscut deja ca furnizorii de acces la internet pot fi considerati, in principiu, intermediari in sensul mentionat si ca pot fi, astfel, destinatarii unei asemenea ordonante, atat pentru incetarea incalcarilor savarsite deja, cat si pentru prevenirea unor noi incalcari. In practica, persoanele care opereaza site-uri care incalca dreptul de autor si furnizorii care le asigura acestora accesul la internet sunt stabiliti adesea in tari situate in afara Uniunii Europene sau isi ascund identitatea, astfel incat nu pot fi urmariti.
Oberste Gerichtshof (instanta suprema din Austria) solicita sa se stabileasca daca si furnizorul de acces la internet, care asigura numai accesul utilizatorilor la site-ul internet care incalca dreptul de autor, poate fi considerat un intermediar in acest sens, respectiv un intermediar ale carui servicii sunt folosite de catre terti – si anume persoana care opereaza site-ul internet – pentru a contraface dreptul de autor, astfel incat sa se poata pronunta si impotriva sa o ordonanta. In plus, instanta de trimitere urmareste sa se stabileasca continutul si procedura aplicabila unei astfel de ordonante.
Oberste Gerichtshof este chemat sa se pronunte in recurs asupra litigiului dintre UPC Telekabel Wien, un mare furnizor de acces la internet din Austria, pe de o parte si Constantin Film Verleih, precum si Wega Filmproduktionsgesellschaft, pe de alta parte.
La cererea formulata de Constantin Film si de Wega, instantele inferioare au obligat UPC (in cazul instantei de apel, fara a indica masurile concrete care trebuie luate) sa interzica accesul clientilor sai la site-ul kino.to. Acest site internet permitea utilizatorilor sa vizioneze prin streaming sau sa descarce filme asupra carora Constantin Film si Wega detineau drepturile de autor. UPC nu se afla in niciun raport juridic cu operatorii site-ului si nu le-a furnizat acces la internet si nici nu le-a pus la dispozitie vreun spatiu de stocare. Potrivit constatarilor facute de Oberste Gerichtshof, este insa aproape sigur ca oferta de pe site-ul kino.to a fost utilizata de clientii UPC.
Sursa Infolegal.ro
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<