Conf. art. 81 alin. (4) din Codul muncii - republicat - perioada de preaviz in cazul demisiei nu poate fi mai mare de 20 de
zile lucratoare pt. salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
Este legala sau abuziva intocmirea unui act aditional la CIM prin care angajatorul obliga salariatul la un preaviz in cazul demisiei, de 90 de zile calendaristice, in cadrul unei functii de conducere, in ideea de a gasi si califica un inlocuitor al salariatului care demisioneaza?
Si daca salariatul semneaza un asemenea act, are putere de lege mai presus decat legea in sine? Acordul in scris al salariatului, prin semnarea acestui act, ii da dreptul angajatorului sa ceara despagubiri salariatului?
Raspuns: Avand in vedere dispozitiile art. 81 alin. (4) din Codul muncii potrivit caruia termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere, apreciem ca in situatia demisiei termenul de preaviz poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare respectiv 45 de zile lucratoare si nicidecum de 90 de zile calendaristice.
O asemenea clauza este lovita de nulitate absoluta chiar daca ea este introdusa in contractul individual de munca printr-un act aditional.
Cu atat mai mult cu cat aceasta clauza nu a existat initial, la semnarea contractului de munca, ci este adaugata printr-un act aditional.
Daca la incheierea contractului individual de munca salariatul poate decide daca semneaza sau nu contractul de munca, pe durata executarii acestuia , salariatul este constrans sa semneze impotriva vointei sale.
Pe cale de consecinta apreciem ca o asemenea clauza abuziva va fi lovita de nulitate absoluta deoarece nu respecta dispozitiile legale in vigoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu profil IT doreste sa angajeze student cu contract de internship. Cate ore poate lucra maxim fiind student care nu poate veni zilnic fiind examene si cursuri. Forma de contract este CIM ? sau nu? Care este salariul brut minim si ce impozite suporta firma. Care este perioada maxima de contract.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul salariatilor detasati transnational, cheltuielile generate de detasare sunt dispuse astfel: 1. Transportul - este achitat direct de angajator prin achizitia biletelor de calatorie prin plata directa din contul angajatorului; 2. Cazarea - este asigurata prin inchirierea directa de catre angajator a unor locuinte, si plata directa din contul angajatorului a costului cu chiria; 3. Masa - este asigurata de beneficiarul serviciilor prin acordarea la cantina acestuia. In acest caz, cum...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O firma de IT din Romania doreste sa trimita doi salariati pentru cate 3 zile, o data la 3 luni, unul in UK si unul in Germania pentru o intalnire de afaceri cu colegi dintr-o intreprindere care apartine grupului de intreprinderi la nivel global. Salariatii nu vor desfasura activitate pentru compania in care se deplaseaza, nu va exista un raport de munca intre salariati si compania in care se deplaseaza, iar rezultatele si informatiile acumulate in urma intalnirii vor fi aplicate ulterior pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<