Utilizatorii internetului au obligatia de a cere permisiunea prealabila a autorului inainte de a posta o fotografie, chiar daca aceasta este accesibila gratuit pe un alt site, a stabilit Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), informeaza AFP, conform Agerpres.
'Postarea pe un website a unei fotografii care a putut fi accesata gratuit pe un alt site cu consimtamantul autorului necesita o noua autorizare din partea acestuia', a comunicat CJUE.
Instanta europeana a fost sesizata de Curtea federala de justitie din Germania in litigiul dintre un fotograf, Dirk Renckhoff, si statul Renania de Nord - Westfalia.
Litigiul a fost provocat de o eleva care a descarcat de pe internet, pentru un proiect scolar, o fotografie a lui Renckhoff, postata cu acces liber pe un site de calatorii. Imaginea a fost postata ulterior si pe site-ul scolii.
Citeste si:
Renckhoff a sesizat justitia pentru a cere interzicerea reproducerii fotografiei, motivand ca postarea acesteia pe site-ul scolii ii incalca drepturile de autor. El a cerut despagubiri de 400 de euro.
Curtea a decis in favoarea fotografului, apreciind ca, in virtutea directivei europene privind drepturile de autor, scoala ar fi trebuit sa obtina acordul sau inainte de a publica fotografia.
CJUE aminteste ca o fotografie este susceptibila sa fie protejata de drepturi de autor 'cu conditia de a fi o creatie intelectuala a autorului, reflectand personalitatea acestuia si manifestandu-se prin alegerile libere si creative ale acestuia la realizarea fotografiei'. In decizia sa, Curtea precizeaza ca revine justitiei germane sa verifice daca aceasta conditie este intrunita.
Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri
Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori
Teste distractive pentru clasa pregatitoare
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Faptul ca imaginea a fost publicata pe un site de calatorii, fara restrictii de a fi descarcata, nu dispenseaza de obligatia de a cere autorizatia autorului inainte de orice noua publicare, a mai precizat Curtea.
Situatia ar fi fost diferita daca imaginea aleasa drept ilustratie de eleva ar fi fost postata cu un hiperlink care ar fi trimis la site-ul de calatorii.
S-ar putea sa te intereseze si: CJUE a decis in cazul Coman: Notiunea 'sot' cuprinde sotii de acelasi sex
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE