Poate fi considerata comerciant persoana fizica vanzatoare de mai multe bunuri pe internet? Iata raspunsul CJUE.
Hotararea CJUE din 4.10.2018 lamureste o situatie despre care s-au intrebat mai multi consumatori europeni de-a lungul timpului. In cauza C-105/17, un consumator a cumparat un ceas de pe un site si, nemultumit fiind de ceea ce a primit pentru suma platita, a depus o plangere la Comisia bulgara pentru protectia consumatorului. Vanzatorul, Evelina Kamenova, nu a acceptat preluarea bunului si rambursarea sumei platite de catre consumator.
Autoritatea bulgara (CPC) a consultat platforma online de vanzare si a ajuns la concluzia ca acelasi vanzator al ceasului mai avea inca opt anunturi active cu produse care erau destinate vanzarii.
In anul 2015, CPC a decis aplicarea mai multor amenzi administrative in baza unei legi nationale privind protectia consumatorilor. Conform informatiilor furnizate de autoritatea bulgara de protectie a consumatorilor, Kamenova n-ar fi indicat in anunturile sale numele, adresa postala si adresa electronica, pretul total al produsului la vanzare, conditiile de plata, conditiile de vanzare si dreptul consumatorului de a se retrage din contractul de vanzare la distanta, precum si informarea cu privire la existenta unei garantii legale a conformitatii produselor vandute.
Citeste si:
Sfatuita un avocat, Kamenova a atacat in instanta aceasta decizie si a aratat ca nu avea calitatea de "comerciant", asadar prevederile legii bulgare nu se puteau pune in aplicare.
In cele din urma, Tribunalul Administrativ din Varna a cerut CJUE sa stabileasca "daca o persoana fizica care publica pe un site ne internet un numar destul de ridicat de anunturi de vanzare a unor bunuri poate fi calificata drept "comerciant" in sensul Directivei privind practicele comerciale neloiale.".
In raspunsul formulat duminica, CJUE a aratat ca pentru fi "comerciant" in sensul Directivei este necesar ca persoana in cauza sa actioneze in "scopuri care se incadreaza in activitatea sa comerciala, industriala, artizanala sau liberala" ori in numele sau beneficiul unui comerciant.
Fise distractive pentru gradinita
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Finalmente, CJUE a aratat ca o persoana fizica vanzatoare de bunuri pe internet nu poate fi calificata drept "comerciant", iar o astfel de activitate nu poate constitui "o practica comerciala" decat daca aceasta persoana actioneaza in scopuri care se incadreaza in activitatea sa comerciala, industriala, artizanala sau liberala.
Reamintim faptul ca CJUE nu poate solutiona litigiile nationale, insa instantele din statele membre UE au obligatia de a solutiona acel caz conform deciziei CJUE.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE