Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a hotarat ca un compus al plasticului regasit in jucarii, imbracaminte, picturi sau produse fitosanitare este perturbator endocrin.
CJUE a confirmat ca bisfenolul A este un perturbator endocrin, dupa ce a respins un recurs al industriei plasticului.
Bisfenolul A (BPA) este un organic sintetic cu formula chimica (CH3)2C(C6H4OH)2, fiind un derivat de difenilmetan. Este un solid incolor solubil in solventi organici, dar greu solubil in apa. Este folosit ca si monomer in procesul de obtinere al policarbonatilor.
Policarbonatii (PC) alcatuiesc un grup de materiale polimerice termoplaste, care contin in structura lor grupe carbonat. Sunt materiale usoare, rezistente, iar unele dintre varietatile produse sunt transparente, avand o gama larga de aplicatii. Una dintre problemele legate de produsele pe baza de policarbonati este prezenta in cantitati mici a monomerului bisfenol A, un compus care poate deveni toxic pentru corpul uman, in anumite conditii.
Bisfenolul A (BPA) a fost identificat in iulie 2017 drept "substanta care poseda proprietati perturbatoare pentru sistemului endocrin si putand avea efecte grave asupra sanatatii umane", aminteste Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE).
Teste rezolvate de matematica pentru clasele V-VIII
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Aceasta este a doua infrangere pentru Plastics Europe. In luna iulie, justitia europeana, intr-o procedura distincta, a confirmat clasificarea bisfenolului A drept ''substanta extrem de ingrijoratoare'' pentru toxicitatea sa asupra sistemului de reproducere.
Utilizarea BPA in biberoanele pentru sugari este interzisa in intreaga Uniune Europeana incepand de la 1 iunie 2011. In Belgia, Suedia si Danemarca, folosirea sa este interzisa si in alte materiale ce intra in contact cu produsele alimentare si care sunt destinate sugarilor si copiilor cu varste mai mici de trei ani. In Franta, BPA este interzisa in toate ambalajele, containerele si ustensilele pentru produse alimentare.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE