Forma
Forma in care se incheie clauza penala este obligatoriu scrisa, in lipsa ei, se datoreaza doar dobanda legala.
Intrucat este o clauza accesorie si urmeaza soarta contractului principal, in functie de natura contractului va avea regimul de inscris sub semnatura privata sau act autentic.
Poate fi negociata si inserata de la inceput ca o clauza accesorie a unui contract principal sau ca obligatie separata dispusa printr-un act aditional la contractul initial.
Din acest motiv, penalitatile inscrise pe facturi nu pot avea caracterul unei clauze penale, nefiind negociate direct de parti si asumate de debitor.
Penalitatile trebuie dovedite, nu se prezuma.
In contractele sinalagmatice in care fiecare parte este debitor si creditor, clauza penala trebuie sa aiba o reglementare “in oglinda” pentru ambele parti, in caz contrar putand fi catalogata ca si clauza abuziva in contracte.
Obiect
Spre deosebire de daunele moratorii care totdeauna privesc o suma de bani, obiectul clauzei penale este largit, nu se mentioneaza o suma de bani, ci o prestatie.
Prin urmare nu este obligatoriu ca pentru indeplinirea obligatiei principale sa se prevada o penalitate exprimata pecuniar, poate fi si o prestatie de alta natura.
In fapt, rolul clauzei penale este de a estima si acoperi prejudiciul eventual in cazul neexecutarii contractului.
Caracteristici
Clauza penala are un caracter dualist: punitiv si reparator pentru cazul neexecutarii culpabile a contractului de catre debitor.
De asemenea, este statuat expres caracterul accesoriu al clauzei penale fata de obligatia principala, urmand soarta acesteia. Astfel, in cazul nulitatii obligatiei principale este atrasa si nulitatea clauzei penale, dar nulitatea clauzei penale nu determina nulitatea obligatiei principale.
Exceptia de la acest principiu este reprezentata de rezolutiunea contractului sau obligatiei principale, care nu impieteaza asupra executarii clauzei penale.
Prejudiciul se prezuma ca urmare a neexecutarii contractului, nu trebuie dovedit de creditor, clauza penala fiind tocmai evaluarea de catre parti a acestui prejudiciu.
Autor: Consilier Juridic Ana-Maria Borz
Sursa: Recuperarea Debitelor fara proces
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: As dori sa aflu care sunt conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca un cetatean roman sa fie delegat sau detasat in Elvetia la o alta societate. In mod specific: Care este perioada maxima permisa pentru delegare/detasare? Cine este responsabil pentru plata salariului si in ce moneda se efectueaza aceasta plata? Ce documente sunt necesare pentru a formaliza detasarea/delegarea? Cine suporta costurile pentru cazare? Cine acopera cheltuielile de transport? Va rugam sa ne furnizati aceste...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Administratorul doreste sa schimbe sistemul de evidenta/pontaj privind prezenta angajatilor la locul de munca. Este vorba de un sistem inchis, o tableta pe care angajatul va semna la intrarea in incinta societatii, in acelasi timp se va face si o poza a angajatului; la fel se va intampla la iesirea din unitate a angajatului la sfarsitul programului de lucru. Informatiile mentionate se vor pastra pana la sfarsitul lunii sau cel mult 2 saptamani dupa, cand persoana desemnata cu centralizarea si...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<