Scurte consideratii.
Actiunea pauliana sau revocatorie are o existenta aproape milenara. Ea a aparut ca raspuns la necesitatea protejarii creditorului de manevrele abuzive ale debitorilor, dreptul roman fiind cel care a dat nastere acestei institutii, timpul conducand la cizelarea si rafinarea acestui concept.
Daca in perioada romana, aceasta actiune era un instrument executoriu care ii dadea dreptul creditorului de a-l vinde pe debitor ca sclav, impreuna chiar cu familia acestuia, in timp, se schimba conceptia asupra acestei actiuni. Se pune un accent tot mai mare pe executarea asupra bunurilor (patrimoniului) debitorului si nu asupra persoanei acestuia, ceea ce a condus la ideea ca patrimoniul debitorului garanteaza indeplinirea obligatiilor (conform adagiului “cine se obliga, se obliga cu toate bunurile sale”). Acest principiu reglementat si in vechiul Cod Civil, este preluat cu denumirea “Garantia comuna a creditorilor “ si in cadrul art. 2324 (1) din noul Cod Civil.
Acest text consacra dreptul de gaj general al creditorului chirografar de a-si executa creanta sa – neonorata – asupra oricarui bun al debitorului (cu exceptiile prevazute de lege).
Cadrul legal.
In prezent, actiunea revocatorie este reglementata in art. 1562-1567 din noul Cod Civil.
Dreptul creditorului care este consacrat in art.1562 (1) din noul Cod Civil, este intemeiat pe lipsa bunei-credinte a debitorului sau. Prin urmare, chiar daca, in principiu, orice debitor are dreptul sa-si administreze in mod liber patrimoniul sau (sa savarseasca orice acte de instrainare, grevare), aceasta libertate nu este absoluta, ci este limitata de acest principiu. Lipsa bunei credinte da dreptul creditorului de a actiona impotriva debitorului sau, dar si impotriva tertului cu care acesta din urma a contractat, in scopul apararii propriilor sale interese. S-a spus in acest sens, despre creditor, ca este “investit cu o anumita putere de control si supraveghere asupra patrimoniului debitorului sau ceea ce ii permite sa se asigure de soliditatea economica a acestui patrimoniu”.
Daca lipsa bunei–credinte a debitorului este ratiunea pe care se intemeiaza dreptul creditorului de a cere declararea inopozabilitatii actelor juridice incheiate cu tertii de catre debitorul sau, sa vedem concret care sunt conditiile de exercitare a actiunii revocatorii.
Traditional se clasifica in conditii de admisibilitate, care vor fi tratate in aceasta parte a articolului si conditii specifice, care impreuna cu efectele admiterii actiunii, vor fi tratate in partea a II-a.
Autor: cons. Jur. Ana-Maria Borz
sursa: Buletinul informativ "Recuperarea Debitelor"
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<