Codul de procedura penala
Luarea masurilor de ocrotire si de siguranta
Art. 161: Masurile de ocrotire in caz de retinere sau de arestare preventiva
(1) Cand masura retinerii sau a arestarii preventive a fost luata fata de un invinuit sau inculpat in a carui ocrotire se afla un minor, o persoana pusa sub interdictie, o persoana careia i s-a instituit curatela, ori o persoana care datorita varstei, bolii sau altei cauze are nevoie de ajutor, trebuie sa fie instiintata autoritatea competenta in vederea luarii masurilor de ocrotire. Obligatia de incunostintare revine organului judiciar care a luat masura retinerii ori a arestarii preventive.
Art. 162: Luarea masurilor de siguranta
(1) Daca procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala constata, in cursul urmaririi penale, ca invinuitul sau inculpatul se afla in vreuna dintre situatiile aratate in art. 113 sau 114 din Codul penal, sesizeaza instanta care, daca este cazul, dispune luarea, in mod provizoriu, a masurii de siguranta corespunzatoare. In cursul urmaririi penale, masura de siguranta poate fi dispusa pe o durata ce nu poate depasi 180 de zile. In cursul judecatii, masura de siguranta corespunzatoare este dispusa, de asemenea, in mod provizoriu de instanta de judecata.
(11) Instanta dispune luarea masurilor de siguranta prevazute in alin. 1 numai dupa ascultarea invinuitului ori inculpatului si in prezenta aparatorului si a procurorului.
(2) Instanta ia masuri pentru aducerea la indeplinire a internarii medicale provizorii si, totodata, sesizeaza comisia medicala competenta sa avizeze internarea bolnavilor
mintali si a toxicomanilor periculosi.
(3) Masura internarii provizorii dureaza pana la confirmarea acesteia de catre instanta de judecata.
Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza Cartea verde a contabilitatii Proiecte Didactice pentru succesul la Titularizare sau Definitivat Educatori Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
(4) Confirmarea se face pe baza avizului comisiei medicale, care trebuie comunicat instantei in termen de 45 de zile de la sesizarea comisiei. Nerespectarea acestui termen constituie abatere judiciara si se sanctioneaza conform art. 198 alin. 3.
(5) In cazul in care s-a dispus internarea medicala, se vor lua si masurile prevazute in art. 161.
(6) Hotararea instantei de judecata prin care s-a confirmat masura internarii poate fi atacata separat cu recurs. Recursul nu suspenda executarea.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri