Ca si in cazul actelor juridice, efectele viitoare ale altor situatii juridice sunt guvernate, ca regula, de legea in vigoare la data savarsirii ori producerii lor [art. 6 alin. (2) C.civ. si art. 3 din Legea nr. 71/2011, precum si interpretarea per a contrario a art. 6 alin. (6) C.civ.].
Art. 6 alin. (6) C.civ. [si art. 5 alin. (2) din Legea nr. 71/2011] instituie insa o derogare semnificativa de la ultraactivitatea legii vechi, stabilind aplicabilitatea legii noi in privinta efectelor viitoare ale situatiilor juridice trecute, in masura in care acestea deriva din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obligatia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, desigur daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a legii noi.
Aplicarea Codului civil din 2009 efectelor viitoare ale unor situatii juridice existente la data intrarii lui in vigoare este prevazuta si de unele norme speciale din Legea nr. 71/2011, precum:
- art. 13 referitor la exercitarea drepturilor personalitatii;
- art. 16 in privinta capacitatii persoanelor aflate sub tutela, curatela, interdictie sau alte masuri de ocrotire;
- art. 18 in ceea ce priveste regimul juridic general aplicabil persoanelor juridice, in masura in care prin legile aplicabile fiecarei persoane juridice nu se prevede altfel;
- art. 27 referitor la relatiile personale si patrimoniale dintre soti etc. Legea nr. 71/2011 contine insa si norme speciale care se abat de la aceasta din urma regula, spre exemplu:
- art. 59 prevede ca dispozitiile referitoare la limitele legale ale dreptului de proprietate din noua reglementare nu se aplica situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acesteia;
- art. 61 stabileste ca dispozitiile referitoare la limitele judiciare ale dreptului de proprietate se aplica numai inconvenientelor cauzate dupa data intrarii in vigoare a Codului civil din 2009;
- art. 62, potrivit caruia, in ipoteza coproprietatii, prevederile referitoare la regula majoritatii sau, dupa caz, a unanimitatii pentru actele de administrare ori, dupa caz, de dispozitie se aplica numai actelor juridice incheiate dupa intrarea in vigoare a Codului civil din 2009 etc.
Prof. dr. Gabriel Boroi
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Este specificat in CIM, la obligatiile angajatorilor: "sa informeze salariatul cu privire la obligatia de a adera la un fond de pensii administrat privat, in conditiile legii". As dori un model de document cu toate detaliile obligatorii care trebuie sa existe privind aceasta informare. Sau am putea sa inseram un paragraf in Minuta de informare privind acest aspect? Daca da, va rog, sa imi spuneti exact ce informatii trebuie sa contina pt a fii conform legii.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem situatia unui certificat medical emis pt un cod de diagnostic 585 din 01/05 in 04/05. Certificatul are bifa pe "In continuare", desi nu este relevant in acest context. Ulterior am primit un alt certificat medical pt perioada 05/05-19/05 cu acelasi cod de diagnostic 585, cu bifa pe "Initial". Acest certificat medical nu trebuie sa aiba bifa pe "In continuare" fiind emis imediat dupa primul si avand acelasi cod de diagnostic? Medicul i-a spus angajatei ca data de...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unui salariat angajat ca sofer distributie marfa in tara va rog sa-mi comunicati daca locul de munca este mobil in contractul de munca? In aceasta situatie ar trebui trecut ca zona toata tara? In baza clauzei de mobilitate se acorda prestatii in natura nu in bani, respectiv telefon, card combusibil, este ok?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<