Noua taxa pe stalp le ofera autoritatilor locale dreptul de introduce noi impozite. Iata care va fi efectul acestei masuri fiscale.
Legea nr. 285/2018 modifica articolul 453, lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal dupa cum urmeaza:
Ministerul de Finante a sustinut aceasta modificare si a aratat ca este necesara implementarea acestei masuri fiscale, in urma eliminarii impozitului pentru constructii speciale, cunoscuta publicului larg precum "taxa pe stalp".
Din fericire, aceasta modificare a Codului Fiscal nu reinvie clasica taxa pe stalp. Vechiul bir era datorat de persoane juridice care detineau si alte tipuri de constructii (de exemplu conducte, baraje, stalpi, platforme etc) din diverse domenii de activitate: energie, agricultura sau telecomunicatii. In al doilea rand, valoarea impozitului datorat ar putea fi mai mica decat in cazul "taxei pe stalp".
Proprietarii acestui tip de constructii vor datora impozitul local care se calculeaza ca procent (intre 0,25% si 1,3%) din valoarea impozabila a cladirii. In schimb, impozitul pe constructii speciale s-a calculat prin aplicarea unei cote (initial de 1,5%, iar in 2016 de 1%) asupra valorii constructiilor existente in patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Fise distractive pentru gradinita
Portal Codul Muncii
Prin urmare, efectul impozitului local pentru turnurile de sustinere a turbinelor eoliene va fi mult limitat la nivelul economiei si se va aplica doar odata cu intrarea in vigoare a legii care prevede noua definitie a cladirii, impunerea retroactiva fiind exclusa.
In concluzie, modificarea legislativa ofera autoritatilor locale un instrument de colectare a impozitelor locale fara riscul ca deciziile de impunere sa mai fie contestate sau atacate in instanta asa cum s-a intamplat in perioada in care definitia nu continea aceasta categorie si, in plus, companiile vizate datorau si impozitul pe constructii speciale.
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
ARTICOLE SIMILARE
ARTICOLE SIMILARE