Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de Urgenta, miercuri, 12 decembrie 2012, unele modificari ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002 – sau Codul rutier cum este mai cunoscuta – in sensul punerii in acord a prevederilor actului normativ cu dispozitiile constitutionale, in ceea ce priveste caile de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei.
Modificarile aprobate de Guvern au fost determinate de Decizia nr. 500/2012 a Curtii Constitutionale, din 15 mai 2012, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabileste ca hotararea judecatoreasca privind plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie (in domeniul rutier) este definitiva si irevocabila.
Aceasta prevedere a fost introdusa in Codul rutier in noiembrie 2010, prin Legea nr. 202/2010. Decizia CCR a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 492 din 18 iulie 2012 si este definitiva si obligatorie.
Practic, prin decizia CCR si prin modificarile adoptate in acest sens de Guvern, se da dreptul conducatorilor auto sa conteste hotararea judecatoareasca prin care se solutioneaza plangerile pe care le depun impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere.
Potrivit prevederilor legale, impotriva unui proces-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
Pana acum, hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutiona plangerea era definitiva si irevocabila.
Odata cu aplicarea noilor prevederi, conducatorii auto vor avea o cale de recurs impotriva hotararilor judecatoresti prin care judecatoria solutioneaza plangerile impotriva procesului verbal de constatare a contraventiilor de circulatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Suntem in situatia in care am demarat negocierile pentru CCM la nivel de unitate, voiam sa intreb despre partea de reprezentativitate a sindicatului - trebuie sa fie 50% 1 membri de sindicat din total numar de angajati. In cazul in care sunt mai putini de 50% 1, voi intampina probleme la depunerea documentatiei pentru CCM - la nivel de unitate. Cum trebuie procedat daca nu sunt 50% 1 in sindicat din total numar de angajati.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati un raspuns legat de fisierul .xml generat de aplicatia locala de resurse umane, transformat in .rsv si incarcat in reges.inspectiamuncii.ro. Acest fisier .xml trebuie sa contina toate angajarile/modificarile/incetarile de contracte individuale de munca din anul 2011 pana in prezent sau numai angajatii activi in ziua transmiterii Revisalului? Am primit un raspuns de la firma care ne furnizeaza aplicatia de resurse umane, astfel: "Aplicatia este conceputa in asa fel incat...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va prezint urmatoare speta: un salarit are CIM cu timp partial, 20 ore pe luna si lucreaza cate 5 ore pe zi, miercurea. In luna aprile 2022 are cm pentru perioada 29-30.04.2022, vinerea si sambata, deci nici o zi de miercuri . Pentru luna mai 2022 a adus cm pentru perioada 01-05.05.2022, in continuare, in acest interval este o sigura zi de miercuri in care trebuia sa lucreze. In aceste conditii cum se inregisteaza acest concediu medical, cum se plateste si cum ii calculam zilele de stagiu.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<