Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de Urgenta, miercuri, 12 decembrie 2012, unele modificari ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002 – sau Codul rutier cum este mai cunoscuta – in sensul punerii in acord a prevederilor actului normativ cu dispozitiile constitutionale, in ceea ce priveste caile de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei.
Modificarile aprobate de Guvern au fost determinate de Decizia nr. 500/2012 a Curtii Constitutionale, din 15 mai 2012, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabileste ca hotararea judecatoreasca privind plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie (in domeniul rutier) este definitiva si irevocabila.
Aceasta prevedere a fost introdusa in Codul rutier in noiembrie 2010, prin Legea nr. 202/2010. Decizia CCR a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 492 din 18 iulie 2012 si este definitiva si obligatorie.
Practic, prin decizia CCR si prin modificarile adoptate in acest sens de Guvern, se da dreptul conducatorilor auto sa conteste hotararea judecatoareasca prin care se solutioneaza plangerile pe care le depun impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere.
Potrivit prevederilor legale, impotriva unui proces-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
Pana acum, hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutiona plangerea era definitiva si irevocabila.
Odata cu aplicarea noilor prevederi, conducatorii auto vor avea o cale de recurs impotriva hotararilor judecatoresti prin care judecatoria solutioneaza plangerile impotriva procesului verbal de constatare a contraventiilor de circulatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<