Ordonanta de Urgenta pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice
Guvernul a aprobat, prin Ordonanta de Urgenta, miercuri, 12 decembrie 2012, unele modificari ale Ordonantei de Urgenta a Guvernului 195/2002 – sau Codul rutier cum este mai cunoscuta – in sensul punerii in acord a prevederilor actului normativ cu dispozitiile constitutionale, in ceea ce priveste caile de atac impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei.
Modificarile aprobate de Guvern au fost determinate de Decizia nr. 500/2012 a Curtii Constitutionale, din 15 mai 2012, prin care s-a admis exceptia de neconstitutionalitate a alin. 3(1) al art. 118 din Codul rutier, care stabileste ca hotararea judecatoreasca privind plangerea impotriva procesului-verbal de contraventie (in domeniul rutier) este definitiva si irevocabila.
Aceasta prevedere a fost introdusa in Codul rutier in noiembrie 2010, prin Legea nr. 202/2010. Decizia CCR a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 492 din 18 iulie 2012 si este definitiva si obligatorie.
Practic, prin decizia CCR si prin modificarile adoptate in acest sens de Guvern, se da dreptul conducatorilor auto sa conteste hotararea judecatoareasca prin care se solutioneaza plangerile pe care le depun impotriva proceselor verbale de constatare a contraventiilor rutiere.
Potrivit prevederilor legale, impotriva unui proces-verbal de constatare a contraventiilor se poate depune plangere, in termen de 15 zile de la comunicare, la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta.
Pana acum, hotararea judecatoreasca prin care judecatoria solutiona plangerea era definitiva si irevocabila.
Odata cu aplicarea noilor prevederi, conducatorii auto vor avea o cale de recurs impotriva hotararilor judecatoresti prin care judecatoria solutioneaza plangerile impotriva procesului verbal de constatare a contraventiilor de circulatie.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<