In perioada 25-27 noiembrie 2013 are loc, la Bucuresti, misiunea de evaluare a progreselor inregistrate de Romania in domeniile reformei justitiei si luptei impotriva coruptiei, in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare.
Echipa de experti ai Comisiei Europene, condusa de secretarul general adjunct Michel Servoz, a fost primita luni, 25 noiembrie 2013, de ministrul Justitiei, Robert-Marius Cazanciuc.
La intrevederea de lucru au participat conducatorii principalelor institutii ale sistemului judiciar: presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Haineala, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi.
In cadrul intrevederii au fost abordate aspecte referitoare la viitoarea strategie de dezvoltare a sistemului judiciar, independenta justitiei, implementarea noilor coduri, unificarea jurisprudentei, integritatea magistratilor.
Fiecare dintre reprezentantii institutiilor participante au trecut in revista elementele de progres inregistrate de la ultima misiune de evaluare (care a avut loc in luna septembrie 2013). Dialogul dintre institutiile din sistemul judiciar a fost reflectat in interventiile participantilor, precum si in rezultatele obtinute (e.g. definitivarea proiectului de strategie pentru dezvoltarea sistemului judiciar, ocuparea majoritatii functiilor de conducere de la varful Ministerului Public si al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, pregatirea intrarii in vigoare a noilor coduri penale la termenul asumat – 1 februarie 2014, adoptarea cadrului normativ pentru infiintarea Tribunalului Comercial Bucuresti, continuarea track record-ului consistent in ce priveste cauzele de coruptie).
In cadrul discutiilor, s-a remarcat dialogul coerent si constructiv intre institutiile din cadrul sistemului judiciar precum si progresele inregistrate in ultima perioada care converg inspre indeplinirea obiectivului general de crestere a increderii cetateanului in actul de justitie.
Sursa Ministerul Justitiei
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete CASS si impozit duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am primit de la o angajata adeverinta de la medic precum este insarcinata in 13 saptamani, ma puteti indruma va rog frumos ce trebuie sa fac mai departe? De la medicina muncii mi a spus sa o trimit la ei si cu raportul facut de ei trebuie sa merg la ITM sa il depun acolo. Imi puteti spune pasii ce trebuie sa ii urmez?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<