Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, la 23 septembrie 2013 a purtat discutii cu experti ai Comisiei Europene si din statele membre UE, in cadrul misiunii de evaluare efectuate in Romania in perioada 23-27 septembrie 2013.
La reuniunea de lucru au participat, de asemenea, doamna Simona-Maya Teodoroiu, secretar de stat, domnul Ovidiu Putura, secretar de stat, precum si echipa tehnica a ministerului care gestioneaza domeniile vizate de Mecanismul de cooperare si verificare.
In cadrul intrevederii au fost abordate aspecte referitoare la procesul de modificare a Constitutiei, independenta justitiei si integritatea sistemului judiciar, implementarea noilor coduri, implementarea Strategiei Nationale Anticoruptie, elaborarea noului document strategic de dezvoltare a sistemului judiciar.
Ministrul Justitiei a trecut in revista principalele masuri intreprinse in ultimele luni in domeniile circumscrise conditionalitatilor Mecanismului de cooperare si verificare, precum: finalizarea procesului de adoptare in Parlament a pachetului legislativ in materie penala; dialogul institutionalizat cu societatea civila in domeniul justitiei; asigurarea resurselor necesare finantarii sistemului judiciar; adoptarea, de catre Guvern, a proiectului de lege privind eliminarea dreptului magistratilor condamnati pentru fapte de coruptie de a beneficia de pensii de serviciu; asigurarea stabilitatii conducerii la varful Ministerului Public si Inaltei Curti de Casatie si Justitie; continuarea implementarii Strategiei nationale anticoruptie; crearea premiselor pentru infiintarea Tribunalului Comercial Bucuresti; aprobarea finantarii pentru demararea proiectului Justice district; lansarea dezbaterilor publice asupra Codului insolventei si prezentarea sa in Guvern; elaborarea unui prim proiect al Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar.
Pe parcursul misiunii, delegatia de experti ai Comisiei Europene si statelor membre va avea intrevederi cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii (inclusiv Inspectia Judiciara, Institutul National al Magistraturii), ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Ministerului Public, Directiei Nationale Anticoruptie, Agentiei Nationale Anticoruptie, Ministerului Afacerilor Interne, Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor. De asemenea, delegatia de experti va efectua o vizita in teritoriu, unde are programate intrevederi cu reprezentanti de la nivel local ai institutiilor implicate in procesul de reforma a sistemului judiciar si luptei impotriva coruptiei.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<