Persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din exercitarea profesiei de avocat, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 6,8 ISR (3400 de lei);
- concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate in ultimele 12 luni si nu poate fi mai mica de 1,2 ISR (600 de lei) si nici mai mare de 2,4 ISR (1200 de lei).
Nivelul acestor indemnizatii se majoreaza cu 1,2 ISR(600 de lei) pentru fiecare copil nascut dintr-o sarcina gemelara, de tripleti sau multipleti, incepand cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de nastere.
Dreptul la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului este consacrat de art. 2 alin.(1) din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copilui.
Astfel, dispozitia legala include printre veniturile care, realizate timp de 12 luni, dau dreptul la concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului, veniturile din activitati independente realizate potrivit Codului fiscal, venituri in care se incadreaza si veniturile realizate din exercitarea profesiei de avocat.
Concediul reprezinta intreruperea activitatii pe perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
Prin urmare, in perioada in care beneficiaza de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, avocatul nu poate desfasura activitate profesionala.
Veniturile care vor fi luate in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta suma rezultata dupa aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net.
Intrebare:
In cazul copiilor nascuti in cursul unui an fiscal, cum se calculeaza veniturile realizate de acestea: se iau in calcul veniturile distribuite uniform prin impartirea venitului anual la numarul de luni in care s-a obtinut (adeverinta eliberata de administratia finantelor publice si decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractanta, distribuite lunar in cuantum diferit?
Raspuns:
Luna luata in calcul la stabilirea dreptului la indemnizatie pentru cresterea copilului este luna suspendarii activitatii respective.
La stabilirea venitului lunar se va lua in calcul numarul de luni in care au fost realizate venituri din activitatea respectiva.
De exemplu, daca persoana naste pe data de 31 martie 2010 si abia pe data de
15 aprilie isi suspenda activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat pana la
data suspendarii activitatii se va tine cont de informatiile privind veniturile inscrise in
adeverinta eliberata de Directia generala a finantelor publice (DGFP), pe baza platilor
de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoana. Astfel,
se va tine cont de adeverinta de venit estimata eliberata de DGFP pe trimestrul I
(ianuarie-martie 2010), precum si de adeverinta eliberata de aceeasi institutie si care
precizeaza data la care s-a facut suspendarea efectiva a activitatii. Venitul estimat pe
trimestrul I trecut in adeverinta va fi impartit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar
astfel realizat de respectiva persoana.
In cazul copiilor nascuti incepand cu data de 1 martie 2012 sau care sunt adoptati, luati in plasament, incredintati in vederea adoptiei, sau s-a stabilit tutela incepand cu aceasta data, sunt aplicabile dispozitiile art. 11 din OUG 111/2010.
Astfel, potrivit acestor dispozitii, dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit OUG 111/2010 se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, sau sunt adoptati, luati in plasament, incredintati in vederea adoptiei, sau s-a stabilit tutela incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
Celalalt parinte care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.
Copil nascut la data de 12 martie 2012. Atat mama cat si tatal indeplinesc conditiile pentru acordarea concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului stabilite de OUG nr. 111/2010. Mama solicita acordarea concediului si opteaza pentru concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an. Din cele 12 luni, cel putin o luna, concediul pentru cresterea copilului trebuie efectuat de catre tata.
In cazul in care tatal nu solicita acordarea concediului propriu de cel putin o luna, durata concediului acordat mamei se reduce cu o luna. Astfel, mama va beneficia de concediul pentru cresterea copilului timp de 11 luni.
In situatia in care, tatal nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu pentru cresterea copilului, mama va beneficia de concediu integral, conform optiunii exprimate.