O societate comerciala, in calitate de creditoare, detine o creanta asupra unei debitoare, autoritate publica (Unitate Administrativ Teritoriala) care a rezultat in urma executarii unui contract de achizitie publica de executie de lucrari aferent unui obiectiv de investitii finantat de la Bugetul de stat prin intermediul unui Minister.
Debitoarea, autoritatea publica nu poate achita debitele restante (arierate) din cauza lipsa alocarilor bugetare.
Pe de o parte, din cauza neincasarii la scadenta contractuala a debitelor datorate de autoritatea publica, creditoarea risca sa isi blocheze, in scurt timp, activitatea din cauza lipsei lichiditatilor necesare platilor curente, iar, pe de alta parte, o eventuala procedura judiciara menita sa recupereze pe cale silita debitele restante de la debitoare ar avea o durata nerezonabila si incerta ca finalizare pe calea executarii silite, avand in vedere legislatia speciala care guverneaza materia executarii silite a institutiilor de drept public.
Creditoarea are in fiecare luna obligatii de plata de natura fiscala fata de Bugetul de Stat.
Exista posibilitatea invocarii, de catre creditoare, a compensarii creantei pe care o detine asupra autoritatii publice cu obligatiile de plata de natura fiscala ale creditoarei fata de Bugetul de stat? Care este temeiul legal si modalitatea concreta prin care se poate face acest lucru?
Raspuns: Din pacate, singura procedura permisa la compensare, in situatia descrisa de intrebare, se poate realiza numai daca datoria societatii la buget, respectiv obligatia institutiei publice de a plati este administrata de aceeasi autoritate publica, conform art. 116 din Codul de procedura fiscala .
Daca respectiva institutie publica ce datoreaza bani societatii dvs. nu este administrata de ANAF, consideram ca aceasta compensare nu se poate realiza.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem urmatoarea speta: un angajat sofer trebuie sa si desfasoare activitatea pe un camion cu care colecteaza marfa. Responsabilul de parc auto a facut un proces verbal cu starea camionului in momentul predarii dar angajatul nu vrea sa preia camionul, si nu semneaza procesul verbal. Va rugam sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam cf.Codului muncii deoarece el trebuie sa si desfasoare activitatea pentru care a fost angajat si pentru care este remunerat si nu poate pleca in cursa daca nu preia...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<