1. In conformitate cu art. 151 din Legea nr. 302/2004, prevederile art. 149, referitoare la procedura de solutionare a cererii privind transferarea persoanei condamnate in vederea executarii pedepsei intr-un penitenciar din Romania, se completeaza cu cele ale art. 138 si art. 139, iar potrivit art. 139 alin. (4) din aceeasi lege, cererea se judeca in camera de consiliu, cu participarea procurorului si cu citarea persoanei condamnate.
Prevederile legale referitoare la obligativitatea citarii persoanei condamnate sunt incalcate in cazul in care persoana condamnata a fost citata la penitenciarul din statul de condamnare, insa dovada de comunicare a citatiei nu a fost returnata instantei.
2. In cazul in care curtea de apel a fost sesizata in procedura de transferare a persoanelor condamnate, conform art. 149 alin. (4) din Legea nr. 302/2004, de catre procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, pentru recunoasterea hotararii straine si punerea in executare a acesteia, curtea de apel nu poate dispune restituirea cauzei la procuror, intrucat o astfel de solutie nu are fundament juridic in dispozitiile Legii nr. 302/2004, care impun judecarea cererii de transferare de urgenta si cu precadere. Daca instanta considera ca sunt necesare informatii suplimentare sau documente ajutatoare in sensul art. 149 alin. (1) raportat la art. 134 din aceeasi lege, le poate solicita autoritatilor competente.
(Sursa: I.C.C.J., sectia penala, decizia nr. 1276 din 6 aprilie 2009)
Prin rezolutia nr. 3120/II-5/2008 din 31 iulie 2008 a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti s-a solicitat, in baza art. 149 alin. (4) din Legea nr. 302/2004, recunoasterea sentintei penale nr. 305/2007 a Judecatoriei Penale nr. 7 din Sevilla, Spania, privind pe condamnatul M.I., cetatean roman, si transferarea acestuia in vederea continuarii executarii pedepsei de 5 ani inchisoare intr-un penitenciar din Romania.
Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a II-a penala si pentru cauze cu minori si de familie, a dispus, prin sentinta penala nr. 305/F din 26 noiembrie 2008, trimiterea cauzei la parchet, in vederea obtinerii tuturor relatiilor necesare solutionarii cererii de transfer formulate de condamnatul M.I. si pentru legala sesizare a instantei.
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a considerat ca materialul inaintat de parchet este incomplet in raport cu dispozitiile art. 143, art. 149 si art. 129 lit. f) din Legea nr. 302/2004, lipsind acordul expres al statului spaniol cu privire la transferarea persoanei condamnate si cazierul judiciar din Spania al acesteia.
Totodata, s-a mai constatat ca nu s-a verificat daca persoana condamnata este in stare de detentie si la ce penitenciar, in vederea indeplinirii procedurii de citare, conform art. 151 cu referire la art. 139 alin. (4) din Legea nr. 302/2004.
Impotriva acestei sentinte a declarat recurs Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, care a sustinut ca solutia de desesizare a instantei este nelegala si ca hotararea a fost pronuntata fara ca persoana condamnata sa fi fost legal citata.
Memorator Gramatica Gimnaziu
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Culegere pentru invatarea limbii engleze - Fise de lucru practice Clasele 0-IV
S-a solicitat casarea hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare.
Recursul declarat este intemeiat.
1. In conformitate cu dispozitiile art. 149 alin. (4) din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, „indata ce Ministerul Justitiei primeste declaratia de consimtamant de la statul de condamnare, transmite documentele procurorului general al parchetului de pe langa curtea de apel competenta, care, la randul sau, sesizeaza curtea de apel pentru ca aceasta sa recunoasca hotararea straina si sa o puna in executare”, iar potrivit art. 151 din aceeasi lege, „prevederile art. 149 se completeaza cu cele ale art. 138 si 139.”
Conform art. 139 din Legea nr. 302/2004, cererea se judeca in camera de consiliu cu participarea procurorului si cu citarea persoanei condamnate.
2. Din examinarea actelor dosarului se constata ca persoana condamnata M.I. se afla la data sesizarii Curtii de Apel Bucuresti in Penitenciarul Sevilla, in executarea pedepsei de 5 ani inchisoare, aplicata prin sentinta penala nr. 305 din 21 septembrie 2007 a Judecatoriei Penale nr. 7 din orasul Sevilla, Spania, pentru savarsirea infractiunilor de furt cu violenta si vatamare corporala, prevazute in art. 147, art. 148 si art. 242 C. pen. spaniol.
In fapt, s-a retinut ca in noaptea de 14/15 aprilie 2007, in jurul orelor 3,30, M.I. si S.C., insotiti de o alta persoana de sex masculin, l-au lovit pe paznicul hotelului A. din Sevilla si, dupa ce l-au imobilizat, au sustras bani si obiecte din casetele de valoare situate in spatiul din incinta hotelului.
Potrivit actelor comunicate de autoritatile judiciare spaniole, condamnatul M.I. a inceput executarea pedepsei la 7 mai 2007, aceasta urmand sa fie considerata executata la 4 mai 2012.
3. Prin declaratia pe care a dat-o la 14 martie 2008 in Penitenciarul Sevilla, persoana condamnata si-a exprimat consimtamantul la transferarea pentru continuarea executarii pedepsei intr-un penitenciar din Romania, iar autoritatile judiciare spaniole si-au dat acordul la transfer, sesizand Ministerul roman al Justitiei pentru declansarea procedurii de transferare a persoanei condamnate, toate acestea fiind urmate de investirea instantei competente.
4. Rezulta din dosarul instantei de fond ca, in vederea solutionarii sesizarii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, persoana condamnata a fost citata la Penitenciarul Sevilla, fara ca dovada de comunicare a actului sa fie returnata instantei.
Asa fiind, au fost incalcate dispozitiile legale evocate referitoare la obligativitatea citarii persoanei condamnate.
5. Pe de alta parte, se constata ca solutia de restituire a sesizarii catre procuror nu are fundament juridic in dispozitiile Legii nr. 302/2004, acest act normativ impunand judecarea cererii de transferare de urgenta si cu precadere.
In ipoteza in care instanta ar fi considerat necesare informatii suplimentare de la autoritatea judiciara straina ori inscrisuri ajutatoare in sensul art. 149 alin. (1) raportat la art. 134 din acelasi act normativ, nimic nu o impiedica sa le solicite autoritatilor competente.
6. Fata de considerentele ce preced, constatand intemeiate criticile formulate, Inalta Curte de Casatie si Justitie, in baza art. 38515 pct. 2 lit. c) C. proc. pen., a admis recursul declarat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti impotriva sentintei penale nr. 305/F din 26 noiembrie 2008, a casat sentinta penala atacata si a trimis cauza spre rejudecare la Curtea de Apel Bucuresti.
In vederea solutionarii cauzei, instanta de fond urmeaza a proceda la citarea legala a persoanei condamnate M.I. aflata, conform actelor depuse in recurs, la Penitenciarul din Huelva, Spania si de a aprecia asupra necesitatii unor inscrisuri ajutatoare.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri