Prezumtia de nevinovatie in jurisprudenta CEDO
de
Monica Stoian
Potrivit jurisprudentei sale constante, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a hotarat la 4 martie 2008, in cauza Samoila si Cionca impotriva Romaniei, ca declaratiile publice, prin presa, facute dupa inceperea anchetei penale, dar inainte de solutionarea acesteia, prin care se lasa impresia certa a vinovatiei incalca prezumtia de vinovatie. Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele IX-XII Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul primar - INVATATORI 2 culegeri Teste REZOLVATE pentru examenul de titularizare Limba si Literatura engleza
In fapt, C. Samoila si D. Cionca, politisti, au fost acuzati de savarsirea unei fapte de abuz in serviciu. Politia a ordonat inceperea unei anchete, iar presa a fost informata ca cei doi au fost mutati disciplinar intr-o alta unitate de politie si ca au comis cu certitudine faptele de care au fost acuzati.
Tot astfel, comandantul politiei din municipiul O. a declarat presei : Ei sunt vinovati.
N-am nici un dubiu. Sunt vinovati de abateri grave. Avem aceasta certitudine () .
Curtea, considerand ca oficiali ai statului roman au lasat publicului impresia certa a vinovatiei reclamantilor, ceea ce a adus atingere prezumtiei lor de nevinovatie, a constat violarea art. 5 parag. 3 si 4 si art. 6 parag. 2 din Conventia Europeana a Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri