Ministerul Justitiei a organizat, in perioada 10-12 octombrie 2012, prima reuniunea nationala a Retelei Judiciare Europene. Evenimentul s-a desfasurat la Sibiu s a fost co-finantat de Secretariatul Retelei Judiciare Europene condus de doamna procuror Fatima Adelia Pires Martins.
Reuniunea a fost dedicata unei teme de mare actualitate de pe agenda europeana s, totodata, de maxim interes: recunoasterea s executarea, in Uniunea Europeana, a hotararilor judecatoresti prin care au fost aplicate pedepse privative de libertate ori au fost dispuse masuri de probatiune sau sanctiuni alternative.
Discutiile s-au concentrat s pe masurile legislative elaborate, la nivelul Ministerului Justitiei, in scopul dezvoltarii cadrului legislativ in domeniul transferarii in Romania a cetatenilor romani aflati, in penitenciarele din celelalte state membre ale Uniunii Europene, in executarea unor pedepse privative de libertate.
La reuniune au participat, in calitate de puncte nationale de contact, reprezentanti ai autoritatii judecatoresti s ai Ministerului Justitiei, precum s judecatori s procurori de la nivelul Inaltei Curti de Casatie s Justitie, al curtilor de apel s parchetelor de pe langa acestea.
Informatii suplimentare
Reteaua Judiciara Europeana a fost constituita prin Actiunea Comuna 98/428/JAI din 29 iunie 1998 in vederea facilitarii s accelerarii cooperarii judiciare in materie penala. In prezent, reteaua functioneaza in temeiul Deciziei 2008/976/JAI din 16 decembrie 2008 s reuneste puncte de contact din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum s din state in curs de aderare - Croatia s candidate la Uniunea Europeana - Islanda, Muntenegru, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Serbia s Turcia.
Reuniunile Retelei Judiciare Europene sunt intalniri la nivel de experti. Reuniunile nationale s regionale sunt organizate de fiecare stat membru al Uniunii Europene, in masura obtinerii co-finantarii din partea Secretariatului Retelei, iar cele ordinare, plenare s ale corespondentilor nationali s tehnici, de catre statul care detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene.
Romania participa la reuniunile acestei retele inca din anul 2001. Noua reprezentanti desemnati din randul procurorilor, judecatorilor s personalului, asimilat potrivit legii, judecatorilor s procurorilor, cu experienta practica in domeniul cooperarii judiciare in materie penala, au calitatea de puncte de contact s indeplinesc atributiile specifice retelei.
Pagina web a Retelei Judiciare Europene poate fi accesata
AICI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O angajata a fost in concediu crestere copil in perioada 07.04.2023-27.11.2024, a revenit in activitate, iar sotul a ramas in CIC pana la 2 ani. Intre timp a anuntat ca este insarcinata cu al doilea copil, data estimativa a nasterii 05.08.2025, iar pentru primul copil a obtinut certificat de handicap valabil 24 de luni pana la data de 16.04.2027. Colega mea doreste sa reia CIC pentru primul copil pana la implinirea varstei de 3 ani, in baza certificatului pentru handicap. Odata cu nasterea celui...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Exista posibilitatea de acordare de tichete de masa unui angajat care are clauza mobilitate? De asemenea, daca sediul societatii este in Galati si avem un angajat care face naveta de luni pana vineri din Braila la Galati, ar putea primi tichete sau numai diurna?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog, sa-mi spuneti, daca un angajat lucreaza la tura 12 cu 24 si doreste 1 zi de concediu de odihna cum se trece urmatoarea zi dupa concediu, se mai tine cont de liberul lui sau se trec, din start 2 zile de concediu de odihna? ziua de concediu este in ziua cand trebuia sa fie de serviciu
vezi AICI raspunsul specialistilor <<