Ministerul Justitiei a organizat, in perioada 10-12 octombrie 2012, prima reuniunea nationala a Retelei Judiciare Europene. Evenimentul s-a desfasurat la Sibiu s a fost co-finantat de Secretariatul Retelei Judiciare Europene condus de doamna procuror Fatima Adelia Pires Martins.
Reuniunea a fost dedicata unei teme de mare actualitate de pe agenda europeana s, totodata, de maxim interes: recunoasterea s executarea, in Uniunea Europeana, a hotararilor judecatoresti prin care au fost aplicate pedepse privative de libertate ori au fost dispuse masuri de probatiune sau sanctiuni alternative.
Discutiile s-au concentrat s pe masurile legislative elaborate, la nivelul Ministerului Justitiei, in scopul dezvoltarii cadrului legislativ in domeniul transferarii in Romania a cetatenilor romani aflati, in penitenciarele din celelalte state membre ale Uniunii Europene, in executarea unor pedepse privative de libertate.
La reuniune au participat, in calitate de puncte nationale de contact, reprezentanti ai autoritatii judecatoresti s ai Ministerului Justitiei, precum s judecatori s procurori de la nivelul Inaltei Curti de Casatie s Justitie, al curtilor de apel s parchetelor de pe langa acestea.
Informatii suplimentare
Reteaua Judiciara Europeana a fost constituita prin Actiunea Comuna 98/428/JAI din 29 iunie 1998 in vederea facilitarii s accelerarii cooperarii judiciare in materie penala. In prezent, reteaua functioneaza in temeiul Deciziei 2008/976/JAI din 16 decembrie 2008 s reuneste puncte de contact din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum s din state in curs de aderare - Croatia s candidate la Uniunea Europeana - Islanda, Muntenegru, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Serbia s Turcia.
Reuniunile Retelei Judiciare Europene sunt intalniri la nivel de experti. Reuniunile nationale s regionale sunt organizate de fiecare stat membru al Uniunii Europene, in masura obtinerii co-finantarii din partea Secretariatului Retelei, iar cele ordinare, plenare s ale corespondentilor nationali s tehnici, de catre statul care detine Presedintia Consiliului Uniunii Europene.
Romania participa la reuniunile acestei retele inca din anul 2001. Noua reprezentanti desemnati din randul procurorilor, judecatorilor s personalului, asimilat potrivit legii, judecatorilor s procurorilor, cu experienta practica in domeniul cooperarii judiciare in materie penala, au calitatea de puncte de contact s indeplinesc atributiile specifice retelei.
Pagina web a Retelei Judiciare Europene poate fi accesata
AICI
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Care este procedura legala ca un angajator sa recupereze banii din fondul FNUASS? cererile au fost depuse la Casa de Sanatate in anul 2022...In cat timp, se stinge/prescrie obligatia celor de la Casa de Sanatate de a a restutui banii catre angajator? Este vorba despre concedii medicale cu cod indemnizatie 08.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Un angajat, dupa perioada maxima de concediu medical, ajunge la comisie medicala pentru pensionare anticipata. Cand se incheie contractul de munca? la momentul eliberarii deciziei de catre comisia medicala de pensionare anticipata sau la momentul eliberarii deciziei de pensionare pe caz de boala?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am avut o Intreprindere Individuala intre perioada 01.08.2023 si 30.08.2024. Pentru anul 2023 am realizat venituri impozabile in valoare de 28.000, iar pentru anul 2024 37.000. Pentru anul 2023 am platit numai impozit si sanatate, si pentru 2024 tot impozit si sanatate. CAS-ul ar fi trebuit platit in situatia de fata, tinund cont, ca nici un an nu a fost intreaga?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<