In lipsa stipulatiei contrare, chiriasul unui spatiu pentru activitati profesionale poate sa incheie o sublocatiune totala sau partiala, fara a cere acordul locatorului. Totusi, daca spatiul contine si bunuri mobile, nu le poate subinchiria fara acordul scris al locatorului (art. 1805).
Interdictia de a incheia o sublocatiune o include si pe aceea de a ceda locatiunea. Interdictia de a ceda locatiunea nu o include pe aceea de a incheia o subloc atiune.
Interdictia de a incheia o sublocatiune priveste atat sublocatiunea totala, cat si pe cea partiala (art. 1806).
Chiriasul unei locuinte poate subinchiria locuinta numai cu acordul scris al locatorului, caz in care, in lipsa unei stipulatii contrare, sublocatarul raspunde solidar cu chiriasul pentru obligatiile asumate fata de locator prin contractul de inchiriere (art. 1833).
In caz de neplata a chiriei cuvenite in temeiul locatiunii, locatorul il poate urmari pe sublocatar pana la concurenta chiriei pe care acesta din urma o datoreaza locatarului principal. Plata anticipata a chiriei catre locatarul principal nu poate fi opusa locatorului, conform art. 1807 alin. (1).
Locatorul poate, de asemenea, sa se indrepte direct impotriva sublocatarului pentru a-l constrange la executarea celorlalte obligatii asumate prin contractul de sublocatiune, conform art. 1807 alin. (3).