
Contractul de locatiune reprezinta acel contract prin care o parte, numita locator, se obliga sa asigure celeilalte parti, numite locatar, folosinta unui bun pentru o anumita perioada de timp, in schimbul unei sume de bani, denumita chirie.
In acest articol va prezentam, in linii mari, cu ce difera contractul de locatiune in cazul inchirierii spatiilor de birouri/comerciale/industriale, de contractul pentru inchirierea locuintelor.
In cazul inchirierii spatiilor pentru activitati profesionale pe durata determinata se poate prevedea ca locatarul sa nu poata denunta unilateral contractul inainte de implinirea termenului locatiunii sau, dimpotriva, sa poata denunta contractul cu un preaviz mai mic de 60 de zile sau chiar fara preaviz, spre deosebire de cazul inchirierii locuintelor.
Afla mai multe despre efectele contractelor din lucrarea "Enciclopedia Juridica - Ghid practic de Legislatie si Spete rezolvate!" de AICI ...click pentru detalii si comenzi<<
In cazul inchirierii spatiilor pentru activitati profesionale, spre deosebire de cazul inchirierii locuintelor, se pot introduce clauze prin care:
- chiriasul sa fie obligat sa incheie o asigurare cu asiguratorul impus de locator;
- se instituie raspunderea solidara sau indivizibila a chiriasilor din imobil pentru degradarea partilor comune ale imobilului;
- chiriasul se obliga sa recunoasca sau sa plateasca in avans reparatii locative pe baza estimarilor locatorului;
- locatorul are dreptul sa suprime sau sa diminueze prestatiile la care s-a obligat.
Locatarul poate renunta la dreptul de a rezilia contractul chiar daca imobilul inchiriat pentru activitati profesionale constituie o primejdie grava pentru sanatatea celor care lucreaza in el, spre deosebire de inchirierea locuintelor.
Locatarul spatiilor pentru activitati profesionale poate subinchiria sau ceda locatiunea fara acordul locatorului, daca nu exista o interdictie expresa, spre deosebire de chiriasul unei locuinte care nu poate efectua aceste operatiuni decat cu acordul scris al locatorului.
Inchirierea spatiilor pentru activitati profesionale nu inceteaza la decesul locatarului.
Totodata, in cazul inchirierii unui spatiu pentru birouri, locatorul este obligat sa efectueze toate reparatiile care sunt necesare pentru a mentine bunul in stare corespunzatoare de intrebuintare pe toata durata locatiunii, conform destinatiei, potrivit art. 1788 alin. (1), in vreme ce locatarul este obligat, sub sanctiunea platii de daune-interese si a suportarii oricaror alte cheltuieli, sa ii notifice de indata locatorului necesitatea efectuarii reparatiilor care sunt in sarcina acestuia din urma (art. 1802).
Daca, dupa incheierea contractului, se iveste nevoia unor reparatii care sunt in sarcina locatorului, iar acesta din urma, desi incunostiintat, nu incepe sa ia de indata masurile necesare, reparatiile pot fi facute de locatar. In acest caz, locatorul este dator sa plateasca, in afara sumelor avansate de locatar, dobanzi socotite de la data efectuarii cheltuielilor.
In caz de urgenta, locatarul il poate instiinta pe locator si dupa inceperea reparatiilor, dobanzile la sumele avansate neputand curge decat de la data instiintarii, conform art. 1788 alin. (3), (4).
In sarcina locatarului sunt reparatiile locative, a caror necesitate rezulta din folosinta obisnuita a bunului (art. 1788 alin. (2), art. 1802).
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am fost angajata stat plata cu conventie de munca conform Legii 1/2005 la o societate cooperativa mestesugareasca. In acest moment sunt pensionata anticipat Sunt membru cooperator inca, si unul din cei 5 asociati ai societatii membru fondator. De asemeni sunt administratorul firmei prin contract de administrare specific cooperatiei care se transmite periodic la Registrul Comertului. Conform celor descrise anterior, imi desfasor inca activitea in firma ca si cum as fi angajata. Exista...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<