Mai multi parlamentari vor sa modifice Codul penal astfel incat in acesta sa fie incluse pedepse mai aspre pentru traficantii de persoane, pe langa alte modificari importante.
"Romania reprezinta, de mai bine de 30 de ani, o tara sursa pentru victimele traficului de persoane in lume si, mai ales, in Europa, Orientul Mijlociu, SUA si Canada. Situatia acestui fenomen, precum si incapacitatea Romaniei de a dezvolta si implementa politici coerente in domeniul combaterii criminalitaiii organizate de tipul traficului de persoane in domeniul protectiei victimelor a atras atentia unor organizatii internationale de anvergura", explica semnatarii proiectului de lege.
Acestia au dreptate, intrucat un raport ONU publicat in 2009 prezenta Romania printre primele 10 fari de origine ale victimelor traficului de persoane identificate in Europa in perioada 2000-2006. Din graficele privind unele tari de destinatie - precum Spania, Italia, Marea Britanie, rezulta o crestere progresiva a numarului de cetateni romani exploatati de retelele transnationale de trafic de persoane.
In mod surprinzator, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, odata cu obtinerea libertatilor de circulatie si munca in spatiul european, numarul victimelor traficului de persoane, cetateni romani, a crescut si mai mult. In perioada 2010-2012, Romania reprezenta tara de origine a celui mai mare numar de victime in plan european, raportandu-se un numar dublu de victime in comparatie cu urmatorul stat de origine al persoanelor exploatate in spatiul UE - Bulgaria.
Avand aceste lucruri in vedere, parlamentarii propun sase modificari esentiale. Codul penal ar urma sa prevada pedepse mai aspre si sa includa noi detalii importante.
Planurile initiatorilor includ schimbari pentru art. 154, art. 182, art. 210, art. 211 si art. 213 din
Codul penal.
"De la data adoptarii Noului Cod Penal (2009) si pana in prezent, s-a demonstrat ca normele legale aflate in vigoare nu sunt suficient de dure pentru a reduce fenomenul traficului de persoane in Romania si in UE, reprezentand o legislatie penala permisiva, pe care retelele de trafic de persoane o speculeaza", spun alesii din Legislativ care sustin modificarile pentru articolele indicate mai sus.
Asadar, vom avea urmatoarele noutati:
Modificarile si noutatile de mai sus au fost introduse pentru dezbatere la Senat, asadar Camera Deputatilor va avea rol decizional.
Sustinatori sunt: Alexandrescu Vlad-Tudor - senator USR; Dinu Nicoleta-Ramona - senator USR; Dirca George-Edward - senator USR; Gotiu Remus Mihai - senator USR; Mihail Radu-Mihai - senator USR; Presada Florina-Raluca - senator USR; Ion Stelian-Cristian - deputat USR; Raetchi Ovidiu Alexandru - deputat PNL; Saftoiu Ana Adriana - deputat PNL; Seidler Cristian-Gabriel - deputat USR; Ungureanu Emanuel-Dumitru - deputat USR; Zainea Cornel - deputat USR.
A fost solicitat punctul de vedere al Guvernului.
Procedura de urgenta nu a fost solicitata, asadar dezbaterea si votarea modificarilor s-ar putea extinde pana in 2021.
Urmarim evolutia
proiectului de lege si revenim cu actualizari de indata ce acestea vor fi disponibile.