Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
E-JURIDIC.ROE-JURIDIC.RO » Legislatia judirica actualizata la zi 
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea (taximetriei) nr. 38 din 2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere - Capitolul VII - Sanctiuni si contraventii

Capitolul VII - Sanctiuni si contraventii - Legea (taximetriei) nr. 38 din 2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere

Capitolul VII - Sanctiuni si contraventii

Articolul 55
Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni, si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
1. cu amenda de la 100 lei la 500 lei:
a) aplicabila taximetristilor pentru nerespectarea prevederilor art. 22 si art. 52 alin. (3) lit. a), c), e), f), j), k), o), u) si x);
b) aplicabila clientilor pentru nerespectarea prevederilor art. 52 alin. (4) lit. b) si d);
2. cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei:
a) aplicabila taximetristilor pentru nerespectarea prevederilor art. 19, art. 34, art. 35 alin. (2) si art. 43;
b) aplicabila transportatorilor autorizati pentru nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (5)-(7) si art. 52 alin. (2) lit. b), c), d), e), j) si k);


c) aplicabila taximetristilor sau interpusilor acestora care abordeaza clientii in interiorul aeroportului, cu incalcarea prevederilor art. 24^1 alin. (3).
3. cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei:
a) aplicabila taximetristilor pentru interventii asupra componentelor aparatului de taxat, in scopul majorarii pretului transportului sau neincluderii unor venituri realizate in memoria fiscala, precum si pentru nerespectarea prevederilor art. 20 alin. (7) si art. 52 alin. (3) lit. g), p), r), s) si v), precum si conducatorilor auto sau transportatorilor autorizati, dupa caz, pentru nerespectarea prevederilor privind transportul in regim de inchiriere ale art. 25 alin. (6) si, respectiv, art. 25 alin. (7);
b) aplicabila clientilor pentru nerespectarea prevederilor art. 52 alin. (4) lit. a) si e);
c) aplicabila functionarilor autoritatii de autorizare responsabili pentru nerespectarea prevederilor art. 11, art. 14 alin. (5), art. 54 alin. (5), art. 66 si art. 67 alin. (2), (3) si (5);
d) aplicabila dispeceratelor taxi pentru nerespectarea prevederilor art. 15 alin. (1) si art. 52 alin. (5) lit. b), d) si e);
e) aplicabila transportatorilor autorizati pentru nerespectarea prevederilor art. 9 alin. (3), art. 35 alin. (1) si (3) si art. 67 alin. (1) si pentru utilizarea de conducatori auto care nu sunt apti medical si psihologic sau nu detin certificat de atestare a pregatirii profesionale valabil;
f) aplicabila conducatorilor auto pentru nerespectarea prevederilor art. 36 alin. (3);
g) abrogata;
h) aplicabila persoanelor fizice sau juridice pentru efectuarea de transport public, contra cost, de persoane cu un autoturism sau de marfuri cu un autovehicul, fara respectarea prevederilor art. 7 alin. (2) sau, dupa caz, ale art. 7 alin. (3).
4. cu amenda de la 5.000 lei la 25.000 lei:
a) aplicabila transportatorilor autorizati pentru nerespectarea prevederilor art. 14^1 alin. (3) si (4), art. 48 si 49, precum si pentru utilizarea de aparate de taxat nefiscalizate sau care functioneaza cu incalcarea prevederilor prezentei legi;
b) aplicabila dispeceratelor taxi pentru nerespectarea prevederilor art. 52 alin. (5) lit. a), c), f), g) si h);
5. cu amenda de la 25.000 lei la 50.000 lei:
a) aplicabila transportatorilor pentru nerespectarea prevederilor art. 7 si 8;
b) aplicabila dispeceratelor taxi pentru functionarea fara autorizatie de dispecerat taxi valabila.

Articolul 56
(1) Pe langa sanctiunile prevazute la art. 55 se dispun si masuri administrative, ca sanctiuni complementare, privind retinerea, suspendarea, retragerea sau anularea, dupa caz, a unor autorizatii, copii conforme, certificate de atestare a pregatirii profesionale sau contracte.
(2) Retinerea autorizatiilor taxi sau a oricaror copii conforme ale autorizatiei de transport, precum si a ecusoanelor respective, pana la rezolvarea cazurilor, dar nu mai mult de 30 de zile, se aplica in vederea rezolvarii cazurilor de incalcare a prevederilor art. 12 alin. (2) si art. 25 alin. (7).
(3) Retinerea certificatului de atestare a pregatirii profesionale al conducatorului auto pana la 5 zile se aplica in vederea respectarii prevederilor art. 56^1 alin. (1).
(4) Suspendarea autorizatiei taxi sau a oricarei copii conforme a autorizatiei de transport, precum si a ecusoanelor aferente, pentru o perioada de 1-3 luni, este aplicabila in urmatoarele cazuri:
a) nerespectarea prevederilor art. 14^3 alin. (4), art. 15 alin. (5) si (6), art. 19, art. 25 alin. (1), art. 30 alin. (1) si art. 31;
b) nerespectarea prevederilor privind obligatiile transportatorilor autorizati in legatura cu emiterea si utilizarea rapoartelor de inchidere zilnica si a rapoartelor memoriei fiscale.
(5) Retragerea autorizatiei taxi sau a oricarei copii conforme a autorizatiei de transport, precum si a ecusoanelor aferente este aplicabila in urmatoarele cazuri:
a) odata cu retragerea autorizatiei de transport;
b) pentru nerespectarea prevederilor art. 10 alin. (4), art. 12 alin. (3), art. 14^3 alin. (5) si art. 25 alin. (8);
c) daca pe taxiul respectiv este utilizat un alt aparat de taxat decat cel fiscalizat corespunzator sau un aparat de taxat nefiscalizat;
d) daca autovehiculul destinat transportului in regim de inchiriere executa transport in regim de taxi.
(6) Retragerea autorizatiei de transport este aplicabila in cazul incalcarii prevederilor art. 10 alin. (1) privind netransmisibilitatea si ale art. 14^3 alin. (2).
(7) Retragerea autorizatiei de dispecer taxi este aplicabila in cazul incalcarii prevederilor art. 15 alin. (1) sau (4), art. 16 si art. 52 alin. (5) lit. g).
(8) Anularea contractului de atribuire in gestiune a executarii serviciului de transport respectiv se aplica in cazul in care titularul contractului de atribuire incalca prevederile art. 14^1 alin. (3) sau (4) si art. 14^3 alin. (1).

Articolul 56^1
(1) Certificatul de atestare a pregatirii profesionale al conducatorului auto care este taximetrist sau angajat al unui transportator autorizat care executa transport in regim de inchiriere se retine de catre organele de control in drept daca se constata ca transportul respectiv s-a efectuat cu incalcarea prevederilor art. 18 si art. 52 alin. (3) lit. b), c), e), f), g), k) si o), in cazul transportului in regim de taxi, precum si fara a avea la bord contractul si documentele fiscale care sa dovedeasca plata anticipata a transportului in regim de inchiriere.
(2) Certificatul de atestare a pregatirii profesionale retinut, impreuna cu o copie de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei care a determinat retinerea, se depune la autoritatea competenta pentru aplicarea sanctiunii corespunzatoare, dupa care certificatul se restituie nu mai tarziu de 5 zile de la data retinerii.
(3) Impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei se pot folosi caile de atac prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile si completarile ulterioare.

Articolul 57
Dispozitiile prezentului capitol se completeaza cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, astfel cum a fost aprobata cu modificari prin Legea nr. 180/2002, cu modificarile ulterioare.

Articolul 58
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac, dupa caz, de reprezentantii imputerniciti ai autoritatilor prevazute la art. 37 alin. (1).

Articolul 58^1
(1) In cazul utilizarii unui autoturism pentru transportul public de persoane fara ca acesta sa detina autorizatie taxi sau, dupa caz, copie conforma ori daca aceste documente au valabilitatea depasita sau nu sunt conforme cu transportul efectuat ori cu prevederile prezentei legi, precum si in cazurile prevazute la art. 20 alin. (7) si art. 36 alin. (3), odata cu aplicarea sanctiunii contraventionale, prevazuta de prezenta lege, se suspenda dreptul de utilizare a autoturismului respectiv pentru 6 luni.
(2) Suspendarea dreptului de utilizare a autoturismului se realizeaza prin retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor cu numarul de inmatriculare de catre ofiterii si/sau agentii de politie din cadrul Politiei Romane care au calitatea de politisti rutieri.
(3) Placutele cu numarul de inmatriculare impreuna cu certificatul de inmatriculare si o copie a proceselor-verbale de constatare a contraventiei si de retinere a placutelor cu numarul de inmatriculare si a certificatului de inmatriculare se predau, in termen de maximum 3 zile, inspectoratului judetean de politie, respectiv Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti, care notifica detinatorului autoturismului faptul ca suspendarea dreptului de utilizare a acestuia inceteaza la 6 luni de la data procesului-verbal de retinere a acestora.
(4) Suspendarea notificata a dreptului de utilizare a autoturismului inceteaza, iar placutele cu numarul de inmatriculare si certificatul de inmatriculare se restituie, la cerere, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) au trecut cel putin 30 de zile de la data procesului-verbal de retinere;
b) se depune dovada achitarii amenzii contraventionale.
(5) Dupa epuizarea unui termen notificat de suspendare a dreptului de utilizare a autoturismului, daca nu se face dovada achitarii amenzii contraventionale, se notifica detinatorului prelungirea suspendarii pentru inca 6 luni.
(6) Daca in decurs de cel mult 12 luni de la incetarea ultimei suspendari a dreptului de utilizare a autoturismului se aplica o noua suspendare, nu se mai poate beneficia de reducerea termenului prevazut la alin. (4) lit. a).
(7) Pe perioada suspendarii dreptului de utilizare a autoturismului acesta nu poate fi reinmatriculat.

>>REVINO LA CUPRINSUL LEGII TAXIMETRIEI nr. 38/2003!<<


Redactia E-juridic
de Redactia E-juridic

Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 16 Mai 2019
Votati articolul "Legea (taximetriei) nr. 38 din 2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere - Capitolul VII - Sanctiuni si contraventii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI