CONTRACTUL DE LEASING1)
(Inchiriere)
REGLEMENTARE Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari Pachet Teste REZOLVATE pentru reusita la examenul de titularizare in invatamantul prescolar - EDUCATORI 2 culegeri Teste distractive pentru clasa pregatitoare Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
● O.G. nr. 51/1997 (M.Of. nr. 9/12.01.2000) aprobata cu modificari prin Legea nr. 90/1998 (M.Of. nr. 170/30.04.1998) MODIFICARI
● Legea nr. 99/1999 (M.Of. nr. 236/27.05.1999) REPUBLICARE
● M.Of. nr. 9/12.01.2000
MODIFICARI
● Legea nr. 571/22.12.2003 (M.Of. nr. 927/23.12.2003)
● Legea nr. 533/25.11.2004 (M.Of. nr. 1.135/01.12.2004)
● Legea nr. 287/2006 (M.Of. nr. 606/13.07.2006)
DEFINITIE
Contractul de leasing este acel contract prin care o parte, denumita locator/finantator, transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun, al carui proprietar este, unei alte parti, denumite utilizator, la solicitarea acesteia, contra unui pret, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a prelungi durata contractului de leasing ori de a inceta raporturile contractuale.
PARTILE2)
LOCATORUL/ FINANTATORUL partea care transmite dreptul de folosinta a unui bun, al carui proprietar este, celeilalte parti, in schimbul unui pret
UTILIZATORUL partea care solicita bunul de la locator/utilizator
PRETUL - RATA DE LEASING (REDEVENTA
NATURA JURIDICA
● Contractul de leasing este o forma complexa a creditului, constand din bunuri in natura lor specifica.
● Faze:
oferta ferma, insotita de lista cuprinzand bunurile care vor constitui obiectul contractului si de acte din care sa rezulte situatia sa financiara;
vanzarea-cumpararea (utilizatorul are dreptul de a-si alege, cu acordul societatii de leasing, furnizorul, precum si societatea care va asigura bunul);
contractul de locatie;
optiunea finala a utilizatorului.
N.B. La acestea se mai pot adauga, dupa imprejurari, alte contracte complementare sau accesorii.
● Contractul de leasing nu se poate incheia pe termen mai mic de un an.
● Contractul de leasing constituie titlu executoriu daca utilizatorul nu preda bunul:
la sfarsitul perioadei de leasing, daca nu a optat sa cumpere bunul sau sa
prelungeasca contractul;
in cazul rezilierii contractului, din vina exclusiva a utilizatorului.
● In temeiul contractului, utilizatorul are dreptul:
de actiune directa impotriva furnizorului, in cazul reclamatiilor privind livrarea, calitatea, asistenta tehnica, service-ul necesar in perioada de garantie si post-garantie;
de a exercita actiunile posesorii fata de terti.
PUBLICITATEA OPERATIUNILOR DE LEASING
● Societatile comerciale care efectueaza operatiuni de leasing, precum si cele care utilizeaza bunuri mobile sau imobile in sistem de leasing sunt obligate sa inscrie in evidentele lor contabile urmatoarele date:
valoarea de intrare a bunurilor in momentul incheierii contractului de leasing;
suma totala a ratelor de leasing aferente contractului intr-un exercitiu financiar, inclusiv cuantumul lor indexat, daca partile au prevazut actualizarea periodica a ratelor:
pentru leasing-ul financiar, rata de leasing va fi calculata tinandu-se seama de va- loarea de intrare si de dobanda de leasing aferenta, esalonata, pe perioada derularii contractului, achizitiile de mijloace fixe fiind tratate ca investitii si supuse amortizarii, conform legii;
pentru leasing-ul operational, rata de leasing se calculeaza tinandu-se seama de valoarea de intrare a bunului, de beneficiul stabilit de parti si de amortizarea unei parti din valoarea de intrare a acestuia, regimul de amortizare fiind stabilit de parti,
de comun acord, conform legii;3)
calculul si evidentierea amortizarii bunului ce face obiectul contractului se efectueaza: in cazul leasing-ului operational de catre finantator, iar in cazul leasing-ului financiar, de catre utilizator;
evaluarea la data incheierii bilantului contabil a ratelor ramase de rambursat.
● Operatiunile se evidentiaza distinct, in raport de natura bunului inchiriat.
● Contractele de leasing care au ca obiect utilizarea bunurilor imobile se inscriu in Cartea funciara
partea a III-a, din registrul cadastral de publicitate imobiliara de la biroul judecatoriei in a carei raza teritoriala de activitate este situat bunul respectiv.
● In cazul in care intervin schimbari in ceea ce priveste sediul utilizatorului sau al finantatorului ori in situatia juridica a bunului, finantatorul si utilizatorul trebuie sa procedeze la rectificare in Cartea funciara si la oficiul registrului comertului.
ALTE DISPOZITII ALE LEGII
● Legea se aplica si in situatia in care o persoana juridica isi vinde echipamentul industrial unei societati de leasing, pentru a-l utiliza in sistem de leasing, cu obligatia de rascumparare.
● Echipamentul industrial sau constructiile pot fi utilizate in sistem de leasing de catre mai multe societati comerciale, daca intre acestea s-a incheiat un contract in scopul realizarii unei investitii sau al folosintei lor comune.
● Societatile de leasing care perfecteaza un contract de leasing avand ca obiect utilizarea unei con- structii sau realizarea si utilizarea unei constructii, pot dobandi:
dreptul de folosinta sau de achizitie a terenului pe care se efectueaza lucrarea de catre
antreprenor;
dreptul irevocabil de achizitie a constructiei la expirarea contractului de leasing.
● Veniturile obtinute de nerezidenti sub forma de dobanda sau de redeventa (rata de leasing) stabilita de partile contractante, in cazul contractelor de leasing financiar sau operational, se impun in Romania prin retinere la sursa, potrivit prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri sau ale legislatiei interne, dupa caz.
● In cazul contractelor de leasing operational incheiate cu persoane nerezidente, redeventa inseamna beneficiul stabilit de parti sau toata cota de leasing (rata de leasing), daca prin contract nu se identifica partea de beneficiu.
● Cheltuielile de asigurare a bunului care face obiectul unui contract de leasing sunt deductibile fis-
cal de catre partea obligata prin contract sa plateasca primele de asigurare.
● Bunurile mobile introduse in tara de catre utilizatori, persoane fizice sau juridice romane, in baza unor contracte de leasing incheiate cu societati de leasing, persoane juridice straine, se incadreaza in regimul vamal de admitere temporara, pe toata durata contractului de leasing, cu exonerarea totala de la obligatia de plata a sumelor aferente drepturilor de import, inclusiv a garantiilor vamale.
● Bunurile mobile introduse in tara de societatile de leasing, persoane juridice romane, in baza unor contracte de leasing incheiate cu utilizatori, persoane fizice sau juridice romane, se incadreaza in regimul vamal de import, cu exceptarea de la plata a sumelor aferente tuturor drepturilor de import.
● In cazul in care utilizatorul, din vina societatii de leasing sau a furnizorului, nu si-a exercitat dreptul de optiune prevazut in contract, privind prelungirea termenului de leasing sau achizitia bunului, iar bunul nu a fost restituit, utilizatorul este obligat sa plateasca taxele vamale la va- loarea reziduala a bunului, care nu poate fi mai mica de 20% din valoarea de intrare a acestuia.
● In cazul achizitionarii bunurilor introduse in tara de utilizatori persoane fizice sau juridice romane sau de societatile de leasing persoane juridice romane, utilizatorul este obligat sa achite taxa vamala calculata la valoarea reziduala a bunului din momentul incheierii contractului de vanzare-cumparare, care nu poate fi mai mica de 20% din valoarea de intrare a bunului.
● Termenul in cadrul caruia bunurile urmeaza sa fie restituite sau sa primeasca o noua destinatie vamala este cel convenit intre parti prin contractul de leasing, dar nu poate fi mai mare de 7 ani de la data introducerii in tara a bunului.
● Subansamblurile si componentele introduse in tara de societatile de leasing in scopul producerii de bunuri care vor face obiectul unor contracte de leasing sunt exceptate de la plata taxelor vamale si a taxei pe valoarea adaugata.
Note
1. Contractul de leasing este materializarea operatiunilor de leasing prin intermediul carora locatorul/finantatorul transmite pentru o perioada determinata dreptul de folosinta asupra unui bun, al carui proprietar este, utilizatorului, in schimbul unei plati denumite rata de leasing, iar la sfarsitul perioadei de leasing locatorul/finantatorul se obliga sa respecte dreptul de optiune al utilizatorului de a cumpara bunul, de a pre-ungi contractul de leasing ori de a inceta raporturile contractuale. Utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, daca partile au convenit astfel si daca utilizatorul achita toate obligatiile asumate prin contract. Operatiunile de leasing pot avea ca obiect bunuri imobile, precum si bunuri mobile de folosinta indelungata, aflate in circuitul civil, cu exceptia inregistrarilor pe banda audio si video, a pieselor de teatru, manuscriselor, brevetelor si a dreptului de autor. Semnificatiile unor termeni prevazuti in lege sunt urmatoarele:
valoare de intrare valoarea la care a fost achizitionat bunul de catre finantator, adica costul de achizitie;
valoare totala valoarea totala a ratelor de leasing la care se adauga valoarea reziduala;
valoare reziduala valoarea la care, la expirarea contractului de leasing, se face transferul dreptului
de proprietate asupra bunului catre utilizator;
rata de leasing reprezinta:
1) in cazul leasing-ului financiar, cota-parte din valoarea de intrare a bunului si a dobanzii de leasing care reprezinta rata medie a dobanzii bancare pe piata romaneasca;
2) in cazul leasing-ului operational, cota de amortizare calculata in conformitate cu actele normative
in vigoare si un beneficiu stabilit de partile contractante. Leasing-ul este de doua feluri:
a) leasing-ul financiar este operatiunea de leasing care indeplineste una sau mai multe dintre urmatoarele conditii:
riscurile si beneficiile aferente dreptului de proprietate trec asupra utilizatorului din mo- mentul incheierii contractului de leasing;
partile au prevazut expres ca la expirarea contractului de leasing se transfera utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului;
utilizatorul poate opta pentru cumpararea bunului, iar pretul de cumparare va reprezenta cel
mult 50% din valoarea de intrare (piata) pe care acesta o are la data la care optiunea poate fi exprimata;
perioada de folosire a bunului in sistem de leasing acopera cel putin 75% din durata nor- mala de utilizare a bunului, chiar daca in final dreptul de proprietate nu este transferat;
b) leasing-ul operational este operatiunea de leasing care nu indeplineste nici una din aceste conditii.
Exista, insa, si alte variante: lease-back-ul Institutia de credit cumpara bunul de la uti- lizator spre a-l transmite acestuia, imediat, in locatie, cu o promisiune de vanzare in favoarea vanzatorului (se foloseste, mai ales, in cazul imobilelor); thime-sharing un bun inchiriat, in acelasi timp, mai multor utilizatori care il folosesc numai in perioade de varf si nu platesc chirie pentru timpii morti ai folosirii bunului; hire inchirierea pe termen scurt a unor utilaje, aparate, mijloace de transport, adica a unor bunuri in privinta carora exista cereri frecvente sau sporadice si la care se presteaza serviciul respectiv.
Societatile de leasing, persoane juridice romane, care deruleaza operatiuni de leasing se infiinteaza potrivit Legii nr. 31/1990 (republicata si modificata ulterior).
2. In cadrul unei operatiuni de leasing poate avea calitatea de locator/finantator o societate de leasing, persoana juridica romana sau straina, iar calitatea de utilizator orice persoana fizica sau juridica romana sau straina. Societatile de leasing persoane juridice romane, se infiinteaza si functioneaza potrivit Legii nr. 31/1990 republicata, sunt societati comerciale care au in obiectul lor de activitate desfasurarea operatiunilor de leasing si un capital social minim, subscris si varsat integral la infiintare, de 500 milioane de lei.
3. Legea nr. 15/1994 privind amortizarea capitalului imobilizat in active corporale si necorporale, republicata in M.Of. nr. 242/31 mai 1999 si modificata ulterior.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri