Este obligatoriu sa retinem contributie de asigurari sociale de sanate la conventii civile?
Am sunat la ANAF si ne-au zis ca celor care presteaza activitate in baza conventiilor civile, dar sunt salariati in alta parte, sau sunt pensionari nu trebuie sa le retinem decat impozit."
Raspuns:
“Sfaturile” functionarilor ANAF sunt valabile in ceea ce priveste contributia la sistemul de pensii.
Exceptia este stabilita la art. 296 indice 23 alin. (4) potrivit careia persoanele care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor si orice alte venituri din desfasurarea unei activitati dependente, venituri din pensii si venituri sub forma indemnizatiilor de somaj, asigurate in sistemul public de pensii, persoanele asigurate in sisteme proprii de asigurari sociale neintegrate in sistemul public de pensii, care nu au obligatia asigurarii in sistemul public de pensii, precum si persoanele care au calitatea de pensionari ai acestor sisteme, nu datoreaza contributia de asigurari sociale pentru veniturile obtinute ca urmare a incadrarii in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 29621 alin. (1).
In ceea ce priveste contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate, mentionam ca, Codul fiscal nu prevede exceptii de la plata contributiilor sociale la sistemul asigurarilor sociale de sanatate pentru veniturile realizate din conventii civile. In consecinta, pentru veniturile din contracte/conventii civile se datoreaza contributia la sistemul asigurarilor sociale de sanatate (CASS) indiferent daca persoana realizeaza si alte venituri, fie ca sunt venituri din pensii, salarii, etc.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Angajatul lucreaza de noapte, in ture de 12 ore, inclusiv in zile de sarbatori legale. In luna aprilie, angajatul va incepe tura in data de 17.04 la ora 19 si va iesi din tura pe data de 18.04 la ora 07 dimineata. In acest caz, pe langa sporul de ore de noapte, angajatul primeste sporul de sarbatoare legala doar pentru cele 7 ore lucrate in ziua de 18.04 sau primeste sporul de sarbatoare legala pe intreaga tura de 12 ore?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Sporul de mobilitate se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat? La societatea noastra este stabilit o suma fixa pentru sporul de mobilitate. In cazul in care salariatul este in concediu medical, in concediu de odihna sau beneficiaza de zile libere platite acest spor va fi calculat proportional cu timpul efectiv lucrat sau se va acorda suma fixa prevazuta in contractul individual de munca? Mentionam ca in contractul individual de munca nu avem prevederi legate de modalitatea de acordare al...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<