Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand cu data de 17 februarie 2017, a inculpatului
BENEA OVIDIU, la data faptelor si in prezent director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi, cu privire la savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, cu consecinte deosebit de grave.
In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2009-2015, inculpatul Benea Ovidiu, in calitate de director al Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Calarasi, in contextul realizarii proiectului „Modernizare si extindere la constructia existenta pentru sediul OCPI Calarasi”, si-a indeplinit atributiile de serviciu cu incalcarea prevederilor legale, in sensul ca:
- a favorizat o anumita societate comerciala sa castige licitatia care a avut ca finalitate incheierea, la data de 17 august 2009, a contractului ce privea proiectul respectiv, in conditiile in care firma respectiva nu indeplinea conditiile prevazute in caietul de sarcini,
- la data de 28 octombrie 2009, a achitat aceleiasi societati un avans de 595.000 lei cu TVA in lipsa unei baze legale si in scopul crearii de foloase materiale necuvenite pentru firma privata.
in acelasi context, la data de 17 noiembrie 2009, inculpatul Benea Ovidiu a incheiat cu aceeasi societate comerciala un act aditional prin care s-au contractat lucrari suplimentare, in lipsa unei proceduri legale de atribuire si a unei solicitari a OCPI Calarasi. Acest lucru s-a realizat in conditiile in care, in actele aferente procedurii de atribuire a contractului initial, se mentiona clar ca autoritatea contractanta nu trebuia sa plateasca lucrari suplimentare, riscul apartinand exclusiv ofertantului, iar lucrarile suplimentare ce nu erau prevazute in documentatia tehnica initiala se puteau efectua doar la solicitarea autoritatii contractante.
Prin aceasta conduita, inculpatul Benea Ovidiu a creat un prejudiciu institutiei pe care o reprezenta in valoare de 2.175.497 lei (valoarea avansului si platile nelegale facute in baza actului aditional), concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum in favoarea societatii respective.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Benea Ovidiu, trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
Modele de texte pentru nota 10 la Evaluarea Nationala clasa a VIII-a
Literatura romana Rezumatele textelor studiate in clasele V-VIII
Evaluarea Nationala - Teste rezolvate de matematica pentru clasa a VIII-a
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
a) sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta de judecata ori de cate ori este chemat,
b) sa informeze de indata organul judiciar cu privire la schimbarea locuintei,
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat,
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare,
e) sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar,
f) sa nu exercite functia de director al O.C.P.I. Calarasi.
Inculpatului i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
Totodata, s-a dispus luarea masurii asiguratorii a sechestrului asupra a 10 imobile aflate in proprietatea inculpatului Benea Ovidiu.
Inculpatului Benea Ovidiu i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
In cauza procurorii au beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Politie al Judetului Calarasi.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Redactia E-Juridic are un colectiv de 4 autori specializati din domeniul juridic cu toate ramificatiile sale. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de proiecte de legi, acte adoptate si noutati legislative. Va explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri