O informatie extrem de importanta nu este promovata pe canalele oficiale ale GCS, asadar ne-am gandit sa va oferim toate lucrurile de retinut cu privire la ce avem de facut cand un test ne spune ca suntem infectati cu noul coronavirus care provoaca boala Covid-19.
Conform Directiei de Sanatate Publice Bucuresti (DSPB), exista trei situatii principale pe care trebuie sa le avem in vedere.
Asadar, trebuie sa retinem ca putem reprezenta un caz suspect, am avut contact direct cu o persoana infectata sau stim ca reprezentam un caz confirmat. Ce facem in fiecare din aceste situatie, conform specialistilor?
CAZ SUSPECT – Exista simptomatologie de infectie respiratorie sau alte semne descrise.
Persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv va fi sunata de personalul responsabil cu efectuarea anchetelor epidemiologice din cadrul D.S.P.M.B. care va efectua ancheta in baza rezultatului la test;
Persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv este transportata doar cu ambulanta la o unitate sanitara specializata in vederea evaluarii de catre un medic specialist.
Medicul specialist, dupa evaluarea clinica si paraclinica, recomanda, dupa caz:
– continuarea izolarii la domiciliu pana la 14 zile;
– internarea in unitatea sanitara pana la 14 zile.
Persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv pentru care s-a stabilit continuarea izolarii la domiciliu, anunta medicul de familie pentru a putea fi monitorizata si pentru a i se putea emite concediu medical.
In situatia in care persoana diagnosticata SARS-CoV-2 pozitiv refuza masura izolarii la domiciliu sau masura prelungirii internarii/izolarii, medicul informeaza de indata, dupa consemnarea refuzului persoanei, D.S.P.M.B., care, va emite decizia prin care confirma sau infirma masura izolarii sau a prelungirii izalarii recomandate de medic.
Prin exceptie, persoanele pentru care se instituie masura de carantina declara pe propria raspundere ca nu isi pot asigura conditiile de separare fizica la domiciliu sau la locatia declarata, acestea pot opta pentru masura carantinei institutionalizate, in spatii special destinate puse la dispozitie de autoritatile administratiei publice locale.
ATENTIE! Nerespectarea obligatiilor instituite de legislatia specifica asa cum au fost precizate anterior constituie infractiunea prevazuta de
Codul Penal.