Newsletter Infojuridic Stiri, Noutati, Articole, Dezbateri
7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR

Citeste GRATUIT un Raport Special exclusiv "7 Modele de Contracte - actualizate conform GDPR"

Adauga mai jos adresa de email si vei primi raportul in Inbox

E-JURIDIC.RO cauta meniuMeniu
Consultanta in afaceri | Manager
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Asemanari si deosebiri intre sistemele judiciare din Romania si Belgia


Consiliul Superior al Magistraturii si Inaltul Consiliu pentru Justitie al Belgiei se confrunta, in linii mari, cu aceleasi probleme ale sistemului judiciar. Este concluzia intalnirii care  avut loc la sediul CSM intre reprezentanti ai celor doua institutii.

O delegatie a Inaltului Consiliu pentru Justitie al Belgiei efectueaza o vizita in Romania, la invitatia CSM.

La propunerea presedintelui Horatius Nicolae Dumbrava, CSM a organizat astazi, pentru primirea Inaltului Consiliu al Belgiei, o sesiune speciala de lucru privind selectia si recrutarea magistratilor, respectiv despre controlul extern al sistemului judiciar, atat in Romania, cat si in Belgia.

Nicole Roland: Nici in Belgia conditiile de munca nu sunt intotdeauna cele mai bune

„In ceea ce priveste conditiile de munca, imi dau seama ca acestea nu sunt intotdeauna cele mai bune, dar asa e si in Belgia”, a declarat Nicole Roland, co-presedintele Inaltului Consiliu al Belgiei.

Omologii belgieni au precizat ca Inaltul Consiliu pentru Justitie al Belgiei a fost creat in urma cu 12 ani, ca rezultat al unui conflict social cu privire la un caz care a starnit controverse in randurile populatiei belgiene. Problema a fost  modul in care judecatorii belgieni desemnati au gestionat problema si de aici necesitatea unui organism care sa abordeze acest gen de situatii.

Membrii Inaltului Consiliu au aratat ca in Belgia activeaza in clipa de fata aproximativ 2000 de judecatori si 1000 de procurori, acestia functionand pe raza a 27 de districte judecatoresti.

Cum poti deveni judecator in Belgia

De asemenea, in cadrul sedintei s-au discutat si caile de accedere in magistratura in Belgia si Romania. In sistemul belgian exista trei modalitati de a deveni magistrat, toate destinate numai persoanelor cu pregatire juridica si experienta in domeniu.

* Spre deosebire de Romania, avocatii sunt primiti mai usor in magistratura. Astfel, tinerii avocati, cu foarte putina experienta practica, pot participa la un concurs, in urma caruia castigatorii sunt admisi in cadrul unui program amplu de pregatire pentru profesia de magistrat, pe o durata de 2-3 ani.

* Avocatii cu experienta mai mare pot sustine un examen, considerat de Nicole Roland, co-presedinte al Inaltului Consiliu al Belgiei, ca fiind „ceva mai dificil”, urmat de o perioada mai scurta de pregatire profesionala, inainte de a putea exercita functia de magistrat.

* Cea de-a treia modalitate de accedere in magistratura este adresata avocatilor cu foarte multa experienta, de cel putin 20 de ani. Şi acestia vor sustine un examen in urma reusitei caruia vor primi un certificat, iar dupa aceea isi vor putea depune candidatura pentru posturile vacante.

Totodata, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au realizat o scurta prezentare a modului de functionare a sistemului judiciar romanesc.

Dezbaterile asupra asemanarilor dintre cele doua sisteme, roman si belgian, s-au intins pe mai mult de doua ore, dupa care reprezentantii belgieni au fost condusi de presedintele CSM, Horatius Nicolae Dumbrava, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, urmand ca, dupa aceasta ultima vizita, membrii Inaltului Consiliu pentru Justitie al Belgiei sa se intoarca acasa.

Pe parcursul sederii lor in Romania, reprezentantii belgieni au vizita Tribunalul Brasov, Parchetul General si au fost primiti la Ministerul Justitieide catre ministrul Catalin Predoiu.


Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



Data aparitiei: 09 Noiembrie 2011
Votati articolul "Asemanari si deosebiri intre sistemele judiciare din Romania si Belgia":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
©2024 RENTROP & STRATON
Toate drepturile rezervate.
SATI