In cadrul societatii (SA cu peste 50 de angajati) avem 3 persoane care au CIM dar dorim sa-i trecem ca si administratori, urmand a fi remunerati printr-un contract de mandat. Pentru asta le vor fi suspendate CIM-urile pe perioada mandatului.
Unul din ei este pensionar, un altul mai este angajat la o alta societate cu CIM partial iar al treilea va avea doar indemnizatia de administrator.
Va rog sa-mi spuneti, pentru fiecare caz, ce contributii trebuie sa plateasca administratorul si firma si cat revine fiecaruia in parte. Indemnizatia bruta sa fie 1.000 lei.
Raspuns: Conform art. 296 indice 4 alin. (1) lit.e) din Codul fiscal , baza lunara de calcul al contributiilor sociale individuale obligatorii, in cazul persoanelor prevazute la art. 296 indice 3 lit. a) si b), reprezinta castigul brut realizat din activitati dependente, in tara si in strainatate, cu respectarea prevederilor instrumentelor juridice internationale la care Romania este parte, care include:
e) remuneratia administratorilor societatilor comerciale, companiilor/societatilor nationale si regiilor autonome, desemnati/numiti in conditiile legii, precum si sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor si in consiliul de administratie.
Remuneratia administratorilor este exceptata in mod expres de la plata urmatoarelor contributii sociale:
- contributiilor de asigurari sociale pentru somaj (salariat si angajator) datorate bugetului asigurarilor pentru somaj (art. 296 indice 16 lit. c1) din Codul fiscal );
- contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale datorata de angajator bugetului asigurarilor sociale de stat ( art. 296 indice 16 lit. d1) din Codul fiscal );
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (art. 296 indice 16 lit. f) din Codul fiscal );
Rezulta ca pentru remuneratia administratorului indiferent daca acesta realizeaza sau nu si alte venituri se datoreaza:
- contributia individuala la sistemul asigurarilor sociale de stat si contributia angajatorului la sistemul asigurarilor sociale de stat;
- contributiile de asigurari sociale de sanatate (salariat si angajator) datorate bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate;
- contributia pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate datorata de angajator bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS).
Asadar, acestea sunt contributiile sociale datorate pentru remuneratia administratorului pensionar, a administratorului care cumuleaza remuneratia cu veniturile salariale cat si a administratorului care nu mai obtine alte venituri.
Va prezentam mai jos un model de calcul pentru remuneratia administratorului.
Contributii individuale Mod de calcul Suma
Venit brut - 5,000
Contributia la asigurarile sociale 5.000 x 10,5% 525
Contributia la asigurarile sociale de sanatate 5.000 x 5,5% 275
Deducere personala -
Impozit (5.000 - 525 - 275) x 16% 672
Venit net 5.000 - 525 - 275 - 672 3,528
Contributiile entitatii Mod de calcul Suma
Contributia entitatii la asigurarile sociale 5.000 x 20,8% 1.040
Contributia entitatii la fondul de asigurari de sanatate 5.000 x 5,2% 260
Contributia entitatii pentru concedii de boala si indemnizatii 5.000 x 0,85% 43
Total 1.343