Parlamenutul a aprobat proiectul de Lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale
Ministerul Justitiei anunta adoptarea marti, 02 octombrie 2012, de catre Parlamentul Romaniei a proiectului de Lege pentru punerea in aplicare a Codului penal si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii penale.
Proiectul de lege initiat de Ministerul Justitiei are in vedere pregatirea, din perspectiva exclusiv legislativa, a punerii in aplicare a noului Cod penal, proiectul reprezentand rezultatul unei activitati legislative elaborate, a unei extinse activitati de documentare si de analiza a aproximativ 300 de acte normative penale speciale sau extra-penale continand dispozitii penale, fiind modificate, completate sau abrogate un numar de peste 200 acte normative.
In mod concret, proiectul opereaza anumite modificari legislative, in vederea crearii unui cadru legislativ coerent si clar in materie penala, prin evitarea suprapunerilor de norme in vigoare existente in Codul penal si in legile speciale, crearea unui regim sanctionator uniform si adaptarea legilor speciale la normele noului Cod penal, prin clarificarea anumitor aspecte ambigue din legislatia penala existenta precum si prin reformularea unor texte pentru asigurarea respectarii cerintelor de previzibilitate a legii penale, potrivit jurisprudentei europene in materie ori prin completarea unor ipoteze de incriminare pentru a raspunde obligatiilor asumate de statul roman pe plan international.
Adoptarea proiectului de lege mentionat se constituie intr-un pas important pentru definitivarea a ceea ce reprezinta un amplu proces de reforma in materie penala, procesual penala si executional penala, proces care a debutat cu adoptarea noilor coduri – Codul penal si Codul de procedura penala si care, pentru a fi definitivat la nivel legislativ, presupune in continuare adoptarea urmatoarelor acte normative:
a. proiectul de lege pentru punerea in aplicare a Codului de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale;
b. proiectul de Lege privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal;
c. proiectul de lege privind executarea pedepselor, masurilor educative si a altor masuri dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, neprivative de libertate;
d. proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de probatiune.
Data intrarii in vigoare atat a proiectului adoptat astazi de Parlament, cat si a noului Cod penal, a noului Cod de procedura penala precum si a legilor de executare a pedepselor privative si neprivative de libertate a fost stabilita 01 februarie 2014.
Reamintim ca demersul legislativ este corelat cu efortul de a asigura resursele financiare pentru implementarea noilor Coduri, sens in care Guvernul a adoptat recent Memorandumul cu tema „Pregatirea sistemului judiciar pentru intrarea in vigoare a noilor Coduri. Evaluarea situatiei actuale. Plan de masuri”.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Un salariat este sanctionat disciplinar cu reducerea salariului pe 3 luni insa refuza sa primeasca personal decizia, se trimite acasa prin curier cu confirmare de primire art. 252 Codul muncii insa refuza sa primeasca plicul. Decizia respectiva se va pune in aplicare daca salariatul NU o primeste. Cum se procedeaza in acest caz? Daca se pune in aplicare cu ce data - cu data revenirii plicului in societate? Cand se transmite in Revisal ?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: speta ar fi: salariata cu norma intreaga peste 26 ani, Salar brut 6000 lei la fel si ultimele 6 luni anterioare concediului medical, fara pers. in intretinere, fara tichete, sporuri., are stagiu de cotizare. Are 17 zile de concediu prenatal si 4 zile lucrate. La calculul salariului aferent timpului lucrat avem 1143 Ron la care trebuie sa ii aplicam deducerea de baza. Intrebarea ar fi, cat este deducerea personala de baza in aceasta situatie? 4050*20%...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Rog sa imi transmiteti cum se calculeaza preavizul pentru un angajat care are specificat in contractul de munca, urmatoarele date: - Lucreaza de Luni pana Joi cu o durata a muncii de 10 ore/zi; - Vinerea nu se lucreaza. Intrebare: Se include si ziua de vineri in calculul celor 20 de zile de preaviz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<