Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, vrea sa iasa la pensie, dupa ce a candidat pentru un nou mandat in fruntea Parchetului General si ministrul Justitiei a refuzat toti candidatii implicati in prima tura de selectie.
Procurorul general Augustin Lazar a depus la Consiliului Superior al Magistraturii o cerere prin care solicita sa iasa la pensie.
Informatia a fost confirmata pentru Agerpres de Augustin Lazar.
Lazar a precizat ca mandatul sau de procuror general se incheie pe data de 27 aprilie. A fost numit in functie pe 28 aprilie 2016, cand s-a incheiat mandatul predecesorului sau, Tiberiu Nitu.
Augustin Lazar a candidat pentru un nou mandat de procuror general, insa ministrul Justitiei, Tudorel Toader, i-a respins candidatura prin anuntara unei noi sesiuni de depuneri de candidaturi.
Lazar a fost acuzat in presa ca a refuzat eliberarea conditionata a disidentului anticomunist Iulius Filip pe vremea cand era membru in Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud.
Ulterior, Augustin Lazar a sustinut ca nu stia daca dosarele luate in discutie in Comisia de la Penitenciarul Aiud erau ale unor detinuti politici, insa si-a cerut "scuze institutionale" pentru practicile discutabile de dinainte de 1989.
Dupa absolvirea facultatii a ocupat un post de avocat in Baroul Alba (1981 – februarie 1982). In perioada 1 martie 1982 – decembrie 1997, a fost succesiv procuror stagiar, apoi procuror criminalist la Procuratura Alba Iulia si Parchetul de pe langa Tribunalul Alba Iulia. Din ianuarie 1998 pana in august 1998 a indeplinit functia de procuror-sef sectie la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. In septembrie 1998 a fost numit in functia de procuror-sef al Sectiei Anticoruptie, Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie, functie detinuta pana la 28 februarie 2001. Intre 1 martie 2001 si 31 decembrie 2012, Augustin Lazar a detinut functia de procuror general adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia, iar de la 1 ianuarie 2013 pana la data de 27 aprilie 2016 a fost procuror general al aceluiasi parchet.
Lazar este in prezent casatorit si are doi copii.
Portal Codul Muncii
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Fise distractive pentru gradinita
A fost decorat, onorat si a primit urmatoarele:
Desi la finalul mandatului sau au avut loc numeroase contre intre el si ministrul Justitiei, activitatea lui Augustin Lazar poate fi legata de dosare celebre, precum "Tezaurul dacic" si "Tablele de legi de la Troesmis". Cel mai important ramane, insa, dosarul Revolutiei al carui rechizitoriu a fost finalizat si inaintat instantei.
Augustin Lazar va beneficia de pensie speciala in temeiul Normelor de aplicare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, daca cererea ii va fi acceptata. CSM nu are, insa, un motiv pentru care sa o refuze.
Proiectul privind exercitarea atributiilor specifice functiei de Procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie asumat de Augustin Lazar la data de 21 martie 2016 poate fi descarcat in format .PDF dand click AICI!
Florin Amariei scrie pentru E-Juridic.ro din anul 2018, explicand noutatile legislative si prezentand cele mai relevente stiri din domeniu. Si-a inceput activitatea la 9AM.ro, a continuat la legestart.ro si a acoperit dintotdeauna cele mai relevante subiecte din domeniile politica, social si justitie. In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna domeniile legislativ, justitie si politico-social, cu accent pe explicarea detaliata a ce este important de retinut, cum ne afecteaza aceste informatii si de ce este bine sa aplicam legea in forma ei la zi.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri