Ministerul Justitiei saluta adoptarea de catre Plenul Camerei Deputatilor, in sedinta de luni, 8 mai 2012, a Legii pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. Proiectul a fost sustinut in Plenul Camerei Deputatilor de ministrul justitiei, Titus Corlatean, fiind adoptat cu 240 de voturi pentru, niciun vot impotriva si o abtinere. Prin legea de punere in aplicare data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila a fost stabilita la 1 septembrie 2012.
Prin noul Cod de procedura civila se creeaza cadrul de valorificare pe calea justitiei a noilor norme de drept material, recent intrate in vigoare, stabilindu-se organele, formele si mijloacele procedurale necesare aplicarii acestora.
Succesul implementarii noului Cod de procedura civila este conditionat de consecventa si coerenta demersurilor intreprinse in vederea pregatirii aplicarii normelor de drept procedural. In ansamblul acestor demersuri adoptarea legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila reprezinta o etapa de importanta si complexitate deosebite.
Legea de punere in aplicare asigura compatibilizarea legislatiei speciale actuale cu dispozitiile noului Cod de procedura civila, realizand inventarul normelor care vor fi abrogate la data intrarii sale in vigoare si propunand modificarile necesare.
Urmeaza ca, in viitor, sa ne concentram pentru o buna implementare a Codului de procedura civila , astfel cum s-a intamplat si in cazul noului Cod civil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avand in vedere ca HG 295 din 31.03.2025, cu privire la Registrul General de Evidenta a salatiatilor, aduce modificari la HG 905/2017, cea din urma fiind valabila pana la 30.09.2025, pot fi aplicate in continuare prevederile din Hotararea 905? Fac referire in mod special la transmiterea suspendarilor in caz de incapacitate de munca, conf art. 5 lit. e din HG 295. As aprecia sa ne dati o lamurire cu privire la tipul de certificate medicale la care face referire legiuitorul un numar minim de zile...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O salariata a obtinut venituri in urmatoarea perioada: - Contract de munca: martie 2023 - iunie 2023 - venituri din salarii - Contract de mandat pentru administrator: iunie - iulie 2024 - Contract de munca: august 2024 - prezent Copilul s-a nascut in luna martie 2025. Indeplineste conditiile pentru a primi indemnizatie pentru cresterea copilului?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<