Ministerul Justitiei saluta adoptarea de catre Plenul Camerei Deputatilor, in sedinta de luni, 8 mai 2012, a Legii pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. Proiectul a fost sustinut in Plenul Camerei Deputatilor de ministrul justitiei, Titus Corlatean, fiind adoptat cu 240 de voturi pentru, niciun vot impotriva si o abtinere. Prin legea de punere in aplicare data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila a fost stabilita la 1 septembrie 2012.
Prin noul Cod de procedura civila se creeaza cadrul de valorificare pe calea justitiei a noilor norme de drept material, recent intrate in vigoare, stabilindu-se organele, formele si mijloacele procedurale necesare aplicarii acestora.
Succesul implementarii noului Cod de procedura civila este conditionat de consecventa si coerenta demersurilor intreprinse in vederea pregatirii aplicarii normelor de drept procedural. In ansamblul acestor demersuri adoptarea legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila reprezinta o etapa de importanta si complexitate deosebite.
Legea de punere in aplicare asigura compatibilizarea legislatiei speciale actuale cu dispozitiile noului Cod de procedura civila, realizand inventarul normelor care vor fi abrogate la data intrarii sale in vigoare si propunand modificarile necesare.
Urmeaza ca, in viitor, sa ne concentram pentru o buna implementare a Codului de procedura civila , astfel cum s-a intamplat si in cazul noului Cod civil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Am emis si adus la cunostinta salariatului ca in urma reorganizarii i s-a desfiintat postul si nu ii putem oferi altul conform studiilor sale, drept urmare, dupa implinirea celor 20 de zile de preaviz vom emite decizia de concediere. I-am adus la cunostinta sub forma de semnatura pe data de 03.04.2025. Ziua de 2 mai este zi libera cu recuperare. Conducerea a stabilit recuperarea acesteia la finalul lunii mai cand el nu va mai avea calitatea de salariat. Intrebarea este: iau in calcul in cele 20...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Salariata are concediul pentru cresterea copil pana la 2 ani. Tatal are 12 luni lucrate in ultimile 24 luni anterior nasterii copilului insa cu interuperi. Se incadreaza pentru a solicita indemnizatie pentru cele 2 luni ale tatalui? Daca nu se incadreaza, mama poate solicita indemnizatie pentru cele 2 luni?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<