Ministerul Justitiei saluta adoptarea de catre Plenul Camerei Deputatilor, in sedinta de luni, 8 mai 2012, a Legii pentru punerea in aplicare a Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila. Proiectul a fost sustinut in Plenul Camerei Deputatilor de ministrul justitiei, Titus Corlatean, fiind adoptat cu 240 de voturi pentru, niciun vot impotriva si o abtinere. Prin legea de punere in aplicare data intrarii in vigoare a noului Cod de procedura civila a fost stabilita la 1 septembrie 2012.
Prin noul Cod de procedura civila se creeaza cadrul de valorificare pe calea justitiei a noilor norme de drept material, recent intrate in vigoare, stabilindu-se organele, formele si mijloacele procedurale necesare aplicarii acestora.
Succesul implementarii noului Cod de procedura civila este conditionat de consecventa si coerenta demersurilor intreprinse in vederea pregatirii aplicarii normelor de drept procedural. In ansamblul acestor demersuri adoptarea legii de punere in aplicare a noului Cod de procedura civila reprezinta o etapa de importanta si complexitate deosebite.
Legea de punere in aplicare asigura compatibilizarea legislatiei speciale actuale cu dispozitiile noului Cod de procedura civila, realizand inventarul normelor care vor fi abrogate la data intrarii sale in vigoare si propunand modificarile necesare.
Urmeaza ca, in viitor, sa ne concentram pentru o buna implementare a Codului de procedura civila , astfel cum s-a intamplat si in cazul noului Cod civil.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Societate cu domeniu de activitate in constructii acorda salariatiilor indemnizatie de mobilitate de 50 lei/zi, cand durata deplasarii este mai mare de 12 ore si santierul se afla la o distanta mai mare de 5 km. Indemnizatia este specificata in CIM si declarata lunar in D112 ca si venit neimpozabil deoarece se incadreaza in limitele specificate la art.76 alin 4,1 din Codul fiscal. In Revisal s-a inregistrat o suma fixa de 1000 lei, ceea ce nu este corect in cazul in care numarul zilelor in care...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Societate comerciala "A" din Romania, platitoare de TVA si impozit pe profit, achita pentru salariatii sai o contributie lunara de 160 lei / salariat la BT Pensii, reprezentand pensie facultativa pilonul 3, deductibil in limita a 400 euro / an / salariat. Sumele sunt cuprinse la venituri neimpozabile pe statul de plata si apar in D112 pentru fiecare salariat care beneficiaza de aceasta facilitate. Unul dintre salariati intra in concediu medical de sarcina si lauzie iar ulterior va...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: Avem un angajator fara punct de lucru ce are salariati care lucreaza la sediul clientului sau la mai multu clienti diferiti pe parcursul unei luni. In cazul acesta, toti salariatii ce nu lucreaza la sediul angajatorului trebuie sa beneficieze de spor de mobilitate sau doar cei ce lucreaza la clienti clienti diferiti? Asteptam raspunssul dumneavoastra.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<