Consiliul Superior al Magistraturii a transmis martea trecuta catre Comisia Juridica din Senat cateva zeci de amendamente (cca 50) la
noul Cod Penal si noul
Cod de Procedura Penala, au declarat pentru HotNews.ro surse parlamentare.
Conform acestora, amendamentele ar putea fi votate si dezbatute in termen de 30 de zile la Senat - prima camera sesizata. Ar urma apoi sa fie transmise si Camerei Deputatilor, care este camera decizionala.
Sursa amintita mai noteaza ca la Comisia juridica din Senat exista un proiect de lege pentru modificarea si completarea
Codului Penal si
Codului de Procedura Penala, proiect initiat de Guverna.
In cadrul
Sedintei din 8 aprilie, comisia a decis amanarea raportului cu 3 saptamani.
Proiectul initiat de Guvern poate fi consultat aici>>>
Mentionam faptul ca Liviu Stancu, secretar de stat in Ministerul Justitiei, a declarat luni in cadrul unei conferinte organizata de comisiile juridice din Parlament si de Facias, un ONG apropiat de Dan Voiculescu ca in comisiile parlamentare exista doua proiecte de modificare a Codului Penal si Codului de Procedura Penala. "Modificarile care vor fi facute de Parlament vor corela tot ce s-a dezbatut in spatiul public cu titlul de critica", a spus Liviu Stancu. Oficialul din Ministerul Justitiei a vorbit de o armonizare cat mai buna a codurilor si "o corelare a acestora cu situatiile aparute in practica", conform Hotnews.ro.
Liviu Stancu a subliniat faptul ca in Franta, codurile penale au fost modificate deja de 4 ori dupa intrarea in vigoare.
La conferinta organizata luni, decanul Baroului Bucuresti a ridicat problema duratei prea mari a arestarii preventive, despre care a spus ca poate sa ajunga in apel la fel de mare ca pedeapsa in sine. In cadrul aceleiasi, judecatoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Bucuresti a ridicat problema realizarii interceptarilor telefonice. Costiniu a numit noile coduri "o compilatie generala".
Esential de notat este faptul ca Noul Cod de procedura penala a fost modificat deja, la doar o saptamana de la intrarea in vigoare, la data de 7 februarie, prin OUG nr. 3/2014, care a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 98.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare: Avem speta urmatoare: un fost angajat, cu nelamuriri legate de anumite aspecte salariale, solicita a-i fi trimise RI si CCM la nivel de unitate. Fiind fost angajat, consideram ca aceste documente privesc doar angajatii actuali, astfel nu se justifica transmiterea acestor documente. 1. Care este parerea dvs, in aceasta speta? Este justificata abordarea noastra? 2. Iar in ceea ce priveste aspectele salariale, daca pe fisa de lichidare este mentionat un venit necuvenit, este suficient pentru a fi...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: In cazul in care angajatul este condamnat cu inchisoare cu executare, isi anunta seful telefonic ca nu mai ajunge la munca din aceasta cauza, care este data de incetare a contractului de munca, ziua in care s-a pronuntat instanta? De asemenea cum se aduce la cunostinta angajatului decizia de incetare a contractului de munca?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare: O societate cu sediul in Bucuresti, sectorul 1 si cu puncte de lucru in sectorul 2, Constanta si Cluj, are si salariati mobili. Din punct de vedere al declararii impozitului pe salarii, unde vor figura acestia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<